ep el presidente de ferrovial rafael del pino y el consejero delegado del grupo ignanio madridejos
FERROVIAL

Ferrovial presumeix de la seva "sòlida posició financera". La constructora assegura que compta amb una liquiditat "rècord" de 5.886 milions d'euros per fer front a l'efecte de la pandèmia del coronavirus, que pel que fa al seu negoci afecta principalment a l'activitat d'aeroports i autopistes. Considera que és una quantitat suficient per superar la crisi i remuntar els 111 milions de pèrdues que va registrar durant el primer trimestre de l'any.

  • 28,92€
  • 0,28%

Des de la companyia no han quantificat quin serà l'impacte que la Covid tindrà sobre els seus comptes al llarg de l'any. Sostenen que és complicat fer una previsió perquè encara es desconeix quan es restaurarà el trànsit aeri internacional. També existeix incertesa amb el negoci d'autopistes, que ha reduït drástricamente la seva activitat per les limitacions de mobilitat.

"En aquest moment, a causa de la incertesa sobre la velocitat i el grau de recuperació de l'activitat, no és possible pronosticar com afectarà la crisi sanitària als estats financers de Grup Ferrovial en 2020", apuntava la companyia a l'informe que va enviar aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El que és clar és que amb els gairebé 5.900 milions de caixa no serà suficient per superar la pandèmia sense cap esgarrapada. Per això, Ferrovial ha iniciat mesures de reducció de costos, reestructuració i revisió del capex per a tots els seus negocis.

A l'àrea d'Autopistes ha ajustat la plantilla, ha paralitzat les noves contractacions de personal i ha reduït els serveis externalitzats. Als aeroports, s'ha decidit per cancel·lar la retribució dels alts executius, reduir la remuneració dels treballadors i paralitzar la contractació de nou personal. El mateix succeeix a d¡altres països on l'activitat s'hagi paralitzat temporalment.

La situació és molt diferent pel que fa a la construcció, l'única divisió que manté tota la seva plantilla. A Espanya, aquesta activitat només es va paralitzar durant dues setmanes, per la qual cosa simplement està ajustant els calendaris dels seus projectes per tal de recuperar les hores de treball perdudes.

En canvi, a l'àrea de Serveis ha realitzat uns quants Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), com el que va dur a terme amb els gairebé 2.000 empleats que presten el servei de viatgers a bord dels trens AVE. La companyia porta més d'un any intentant vendre aquesta divisió, i la pandèmia ha retardat encara més els seus plans. Si aconsegueix desfer-se'n, millorarà encara més la seva posició financera.

El Consell d'Administració està tan confiat que aconseguirà superar la crisi amb comoditat, que aquest dijous va ratificar el pagament del primer dividend amb càrrec als comptes de 2019. La companyia repartirà un màxim de 234 milions mitjançant 'scrip dividend', repartint 0,312 euros en efectiu per cada acció o un títol nou per cada 71 d'antics per a qui prefereixi cobrar en 'paper'.

Té més reserves amb el segon dividend, que reparteix tradicionalment cada any. "Respecte al segon, s'ha inclinat per esperar a disposar de major visibilitat de l'evolució macroeconòmica i de l'impacte sobre les operacions de la societat", explicava en un comunicat que va publicar abans de presentar els seus comptes.

LA COVID JA S'HA FET SENTIR ALS COMPTES

Ferrovial atribueix els números vermells de 111 milions que va registrar fins a març (un 13% més de pèrdues que al mateix període de 2019) a la pandèmia del coronavirus, que ha afectat els seus negocis d'aeroports i autopistes. És de justícia apuntar que va millorar considerablement el resultat brut d'explotació (Ebitda), que va ser de 75 milions, comparat amb unes pèrdues de 231 milions al primer trimestre de l'any passat.

Per part seva, les vendes van augmentar un 12% interanual, fins als 1.379 milions, gràcies a la major contribució de les àrees de Construcció i Autopistes, que van incrementar la seva facturació en un 11,9% i un 6,9%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador