• Cruz matisa que "el privilegi no es referia a treballar gratis, sinó al privilegi que algú es pugui formar al costat de primers professionals de la cuina"
  • Un estudi de la UOC revela que 6 de cada 10 becaris no rep cap sou
ep jordi cruz respondelas polemicas declaracionessus becarios
Jordi Cruz respon davant les polèmiques declaracions sobre els seus becarisEUROPA PRESS

La polèmica sobre els becaris no remunerats que treballen a les cuines dels més grans restaurants no cessa. Les declaracions de Jordi Cruz, propietari del restaurant ABaC de Barcelona, ​​sobre la situació "privilegiada" d'aquests aprenents que perceben dietes i allotjament a canvi d'aprendre "dels millors en un ambient real", segueixen agitant les xarxes. Però el membre del jurat de Màster Xef no és l'únic que defensa aquesta pràctica. Ferran Adrià, el mític cuiner d’El Bulli, també ha reivindicat la figura del 'stagiaire' (aprenent).

El propietari del qual s'ha considerat durant anys el millor restaurant del món emet aquestes declaracions arran del debat que ha originat un reportatge elaborat per 'El Confidencial', sobre les condicions dels becaris de l'alta cuina. Recull 'Cinco Días' aquests comentaris en què Adrià explica que "tot això va néixer a les cuines franceses. I no cal oblidar que el stagiaire que entra en un restaurant es porta el seu know how".

No és la primera vegada que el xef es manifesta en aquest sentit. Recupera RAC1 una entrevista amb Adrià en què assenyalava que "treballar al Mugaritz o amb Joan Roca és com un màster i un màster a Harvard costa 80.000 euros i no paguen res". Aquests comentaris estan completament alineats amb els de Cruz, que també assenyalava una terrible realitat de l'hostaleria: "un restaurant Michelin és un negoci que, si tota la gent estigués en plantilla, no seria viable".

Les xarxes socials han saltat a la jugular del popular cuiner, criticant el que s'ha considerat com una situació més que injusta per als aprenents.

Fins i tot el mateix president de Foment del Treball, la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, ha sortit en defensa dels becaris en les últimes hores, assegurant que "El treball ha de tenir una retribució". En declaracions a TV3 ha manifestat que "no és acceptable" que un becari treballi sense cobrar res perquè considera que "la feina ha de tenir una retribució", així com que "un negoci de restauració té un marge que s'ha de defensar davant del client i no eliminant costos laborals ".

Cruz: "S'està confonent el treball precari amb la formació i l'educació"

JORDI CRUZ ES DEFENSA

Cruz s'ha defensat de la polèmica amb una foto envoltat del seu equip i ha dit estar "fart d'escoltar bestieses".

Però lluny de fer marxa enrere, el guardonat amb dues estrelles Michelin ha manifestat en diversos mitjans que "s'està confonent el treball precari amb la formació i l'educació"; "El privilegi no es referia a treballar gratis, sinó al privilegi que algú es pugui formar al costat de primers professionals de la cuina".

6 DE CADA 10 BECARIS NO COBRA

I mentre segueix el tsunami de crítiques a Cruz, un informe de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que recull RAC1 revela que 6 de cada 10 becaris no percep cap tipus de compensació econòmica per la seva feina. Què n’opinen ells? No perceben aquesta situació com un problema, ja que el 90% asseguren que acaben les pràctiques molt satisfets, ja que el període d'aprenentatge els ajuda a trobar una ocupació.

L'informe també llança una altra dada: la situació dels becaris ha empitjorat durant la crisi i moltes empreses han fet servir estudiants en pràctiques com a substitut de treballadors remunerats.

contador