exxon va quitter a son tour la russie

Exxon Mobil és a prop d'un acord per comprar la perforadora d'esquist Pioneer Natural Resources. L'acord podria valorar la companyia en uns 60.000 milions de dòlars.

Així ho apunten fonts familiaritzades amb l'assumpte citades per The Wall Street Journal, que assenyalen que les converses estan tan avançades que l'acord es podria tancar als propers dies.

Si finalment es duu a terme, aquesta adquisició seria la més gran que realitza Exxon des del seu acord de 81.000 milions de dòlars que el va portar a comprar Mobil el 1998, i ampliaria la seva presència en una de les regions més lucratives de la zona petroliera de Estats Units.

I és que Pioneer és el tercer major productor de petroli a la conca del Pèrmic després de Chevron i ConocoPhillips. Aquesta conca, que s'estén per Texas i Nou Mèxic, és la més cobejada per la indústria energètica nord-americana a causa del cost relativament baix per extreure'n petroli i gas.

WSJ ha apuntat que Exxon té molt efectiu a la caixa després d'haver registrat guanys rècord de 55.700 milions de dòlars l'any passat, gràcies als alts preus del petroli i el gas. De fet, va acabar l'exercici amb 29.600 milions en efectiu.

L'adquisició de Pioneer donaria a Exxon més terres productores de petroli ja establertes per poder augmentar la producció quan sigui necessari, en lloc d'arriscar diners en el desenvolupament d'àrees no provades. De fet, recorda Reuters, la mateixa Pioneer s'ha enfortit a través d'acords, entre els quals destaquen les adquisicions dels seus rivals nord-americans d'esquist DoublePoint Energy per 6.400 milions de dòlars el 2021 i Parsley Energy per 7.600 milions de dòlars el 2020.

Exxon té una capitalització de mercat al voltant de 446.000 milions de dòlars, mentre que Pioneer està valorada al voltant de 50.000 milions de dòlars.

Els experts de Bankinter han donat la seva opinió sobre la notícia, i comenten que mancant els detalls financers de la possible operació, "la integració dels dos grups suposaria unir dos dels majors propietaris a la zona de la Conca Pèrmica de Texas i Nou Mèxic", ja que es convertiria en el productor nord- americà més gran d'esquist, i "augmentaria les reserves d'Exxon en zones de perforació de baix cost".

Noticias relacionadas

contador