• La presència de Gadafi i el 'Moggigate' han estat els pitjors episodis de la seva dinastia
  • Les seves accions es disparen un 143% el 2017
  • La seva capitalització borsària ascendeix a 730 milions d'euros
juve agnelli

Les famílies nobles són de sang blava. Però la dinastia dels Agnelli no té aquesta característica, ja que per les seves venes corre sang 'bianconera'. Els propietaris de Fiat han llaurat una història d'èxit al costat del club de la seva ciutat, Torí, i aquest dimecres pretenen al Camp Nou escriure un nou capítol a la història de la Juventus.

  • 297,05p
  • -11,43%

El gegant del futbol italià retorna la visita al FC Barcelona amb Andrea Agnelli al capdavant. L'actual president de la 'Juve' continua la saga que va començar Gianni Agnelli, fundador de Fiat, el 1923. Anys després el club segueix en mans de la família, en concret, el 63,66% que es troba en mans del conglomerat familiar Exor.

Un imperi d'11.500 milions d'euros 1que en aquests moments té al capdavant un 'Agnelli', que no predica amb el cognom: John Elkann, nét de Gianni Agnelli. A més de l'equip de futbol, la família gestiona el 30% de les accions de Fiat (i el 44% dels drets de vot) i el 23% dels títols de Ferrari (el 33% dels drets de vot). El grup també compta amb una participació del 42,5% del mitjà britànic The Economist. Segons la revista Forbes, la quarta companyia familiar més gran del món.

La família Agnelli posseeix el 63,66% de l'accionariat de la Juventus al seu conglomerat familiar, Exor

Però no tot ha estat un camí de roses a la relació entre la Juventus i els Agnelli. Sens dubte, el pitjor episodi va ser el patiment pel club el 2006 pel seu involucració al cas 'Calciopoli', també conegut com 'Moggigate', pel protagonisme de l'exdirector general de l'equip, Luciano Moggi, a la trama. El club era acusat de realitzar fraus massius, junts amb altres equips, en els resultats dels partits de futbol de la Sèrie A mitjançant la designació d'àrbitres "afavoridors" per a partits clau del campionat de lliga.

Aquesta sanció va provocar la retirada de dues scudettos (2004-2005 i 2005-2006) i el descens a la segona divisió italiana. El dany institucional per al club i els Agnelli van renovar tot el Consell d'Administració de l'equip per començar a construir una nova i dura etapa per a l'equip.

'MALES COMPANYIES' AMB GADAFI

La família Gadafi, entre 2002 i 2012, es va convertir en el segon accionista de la Juventus amb la compra d'un 7,5% de les accions de l'equip a través de les seves societat d'inversió Libyan Investment Authority. El fill del president libi, Al Saidi Gafi, s'implicava molt en aquesta inversió. Les seves reunions amb la família Agnelli eren habituals, i fins i tot, els mitjans italians van informar d'un possible interès de la seva participació al 20%.

Però el 2011 l'amistat es va acabar. La mediàtica caiguda del règim de Gadafi al finals de 2011 va propiciar que pocs mesos després (al març de 2012) la Policia Fiscal Italiana confisqués béns, comptes corrents i accions. També van retirar a la família la seva significativa participació del 7,5% a la Juventus de Torí.

EL MIRACLE D'ANDREA

L'arribada d'Andrea Agnelli al club el 2010 va tornar a portar la glòria al conjunt bianconero. Després d'una època de reconstrucció i després dels durs cops soferts, l'equip va tornar a ser reconegut com un dels grans d'Europa. Els seus principals baluards: Beppe Marotta com a director general i l'il·lustre futbolista juventí, Pavel Nedved, com a vicepresident.

El seu primer assoliment va ser la construcció del Juventus Stadium el 2011. Andrea Agnelli convertia la Juventus en el primer i únic equip italià que té un estadi en propietat. Mentre l'economia tornava a la senda positiva. Fins a aconseguir quotes com les presentades el 2016, quan la seva facturació es va elevar fins als 387,9 milions d'euros, els traspassos inclosos, un 11,4% més que a l'exercici anterior. El seu benefici net va aconseguir els 4,1 milions d'euros, la qual cosa suposa el doble que a l'exercici anterior.

El rendiment esportiu ha anat a línia de la seva gestió amb la presidència d'Andrea. La Juventus ha aconseguit el campionat italià durant cinc temporades consecutives. També el club va tornar a competir al màxim nivell continental i va aconseguir la Final de la Champions el 2015, enfront del seu rival d'aquest dimecres, el FC Barcelona.

RECUPERA CAMP EN BORSA

El 2017, Juventus ha pujat en borsa un 143%. El conjunt bianconero es va estrenar a la Borsa de Milà el 2001 a 3,70 euros per acció. Poc abans de la greu crisi de l'equip, econòmica i esportiva, que va provocar la caiguda en picada de la cotització fins a tocar els 0,15 euros per acció el 2012.

Però, sens dubte, la temporada 2016/2017 està recuperant el somriure al mercat per a l'equip. El conjunt lidera la Sèrie A de manera solvent, finalista de la Copa d'Itàlia i, finalment, la seva bona posició per aconseguir les semifinals de la Champions League fan que l'equip sigui un valor en alça. La seva capitalització borsària ascendeix a 730 milions d'euros. Durant la prèvia del partit Juventus puja més del 12% i la seva cotització se situa als 0,73 euros. Quan l'àrbitre xiuli el final es veurà si el Camp Nou li lleva el somriure als Agnelli.

Noticias relacionadas

contador