ep el gobernador del banco de espana jose luis escriva archivo
Alberto Ortega - Europa Press

José Luis Escrivá, governador del Banc d'Espanya, ha comentat en una entrevista amb Expansión que seria "desitjable canviar el disseny de l'impost a la banca", que el Govern vol fer permanent.

"Ens semblaria desitjable canviar el disseny de l'impost a la banca respecte a la formulació actual, que no descompta les provisions i això planteja problemes almenys en dos àmbits. D'una banda, hi ha activitats bancàries que tenen més risc, per exemple, el crèdit a les pimes, però que també tenen més provisions", ha explicat Escrivà.

"En la mesura que no dedueixes provisions de la base imposable, pots estar penalitzant en termes relatius una activitat bancària sobre la qual la imposició hauria de ser neutral. Com les entitats financeres solen haver de realitzar majors provisions durant la part més baixa dels cicles econòmics, com que no es dedueixen aquestes provisions de l'impost, la base imposable pot no reflectir adequadament la rendibilitat de les entitats", ha afegit.

Segons la seva opinió, "cal intentar que l'impost sigui tan neutral com sigui possible".

Qüestionat sobre si plantejarà aquestes qüestions al Govern, ha indicat que “havent de ser particularment continguts pel que fa als impostos, crec que, en un àmbit com el bancari i centrant-nos en el disseny, la nostra opinió és rellevant”.

En aquest sentit, segons informa El Economista, el Govern té previst aprovar aquest dimarts en Consell de Ministres un Reial Decret per convertir en permanents els impostos temporals a banca i energètiques.

Tot i que el gravamen es va aprovar en un escenari de preus energètics disparats i tipus d'interès a l'alça, que no té res a veure amb l'entorn actual.

Per tant, falta veure si l'Executiu introdueix algun tipus de canvi en aquests impostos, ja que necessita l'aprovació dels seus socis de Govern (PNB i Junts) per convalidar-lo al Congrés.

Els nacionalistes bascos ja han assenyalat diverses vegades que el seu disseny ha de canviar per adequar-lo al nou escenari econòmic, encara que des de Sumar n'han defensat la validesa en el format actual. Qualsevol novetat sobre aquest assumpte pot afectar de manera destacada els bancs i els energètics afectats per aquesta mesura.

Fa uns dies, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va defensar fer "permanent" aquest impost, però buscar-ne l'adequació atenent la "inversió i els cicles de crèdit i tipus".

contador