Enagás ha informat que es retarda l'arbitratge internacional obert contra l'Estat peruà per la disputa de la inversió realitzada en GSP (Gasoducte Sud Peruà) i les garanties aportades. El laude es dictarà a partir del setembre i, tot i que la companyia confia en un laude favorable i preveu recuperar el 50% de la inversió realitzada el 2024, els analistes creuen que és complicat anticipar si serà favorable.
- 11,77€
- 1,03%
Cal recordar que el Perú va expropiar GSP el 2017 i el 2018 Enagás va presentar un arbitratge contra l'estat peruà, que ha estat sota estudi des d'aleshores. El setembre del 2022 es van mantenir audiències i ara s'espera que l'emissió del laude arbitral s'emeti a la segona part del 2023.
Enagás té actius registrats relacionats amb GSP per valor de 474 milions d'euros el desembre del 2022 (inclou valor de la inversió realitzada, comptes a cobrar, interessos i diversos serveis no cobrats). "És complicat anticipar si el laude serà favorable a Enagás i en quina proporció l'empresa podrà recuperar l'import esmentat", afirmen a GVC Gaesco.
Calculen que la totalitat dels 474 milions suposaria una entrada de caixa equivalent a més del dividend d'un any o 1,8 euros per acció. El total equival al 10% de la capitalització. "Nosaltres tenim incorporat a la valoració la recuperació d'uns 230 milions d'euros, que és el 50%, per la qual cosa si no es recupera res hauríem d'ajustar a la baixa la valoració en gairebé un euro i al contrari si se'n reconeix el 100 % de la reclamació. No pensem que l'acció reflecteixi aquesta notícia amb molta variació, sinó que s'esperarà a conèixer-ne el resultat", afegeixen.
Per la seva banda, a Banc Sabadell assenyalen que, encara que s'endarrereix la resolució final, inicialment prevista per al primer semestre del 2023, Enagás "confia en un laude favorable i preveu recuperar el 50% de la inversió realitzada el 2024".
"En les nostres estimacions no ho incloem per la qual cosa una fallada en contra no tindria impacte negatiu en el cash flow o el preu objectiu. Si bé, una fallada negativa sobre el litigi de GSP sí que posaria en qüestionament la repatriació de dividends de TGP del Perú (316 milions d'euros fins al desembre del 2022), el litigi del qual s'esperaria a finals del 2024 i, per tant, l'actual estructura de capital i sostenibilitat del dividend”.
Per la seva banda, a Bankinter expliquen que el Pla Estratègic del grup preveu recuperar 200 milions d'aquest laude el 2024 i la resta més enllà del 2030. “La quantia correspon al cobrament de la inversió financera en el gasoducte i als drets de crèdit associats a la recuperació de les garanties executades a Enagás com a conseqüència de la terminació del contracte de concessió esmentat”.