Uns 1.000 acomiadaments a la seva ciutat financera de Madrid i un gran ajust a Catalunya. Són algunes de les línies estratègiques que prepara BBVA per la seva Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), que afectarà uns 3.000 treballadors a tot Espanya, però que tindrà el focus sobre la seu corporativa madrilenya i sobre Catalunya, comunitat on el banc ha realitzat nombroses compres durant els últims anys, per la integració de diverses caixes d'estalvis que van haver de ser rescatades.
- 9,29€
- -0,17%
Segons fonts coneixedores del procés consultades per Bolsamanía, hi ha una gran tensió entre la plantilla, ja que els sindicats esperaven una comunicació formal per part de BBVA abans de Setmana Santa. Tot i que ja s'ha filtrat la xifra de 3.000 acomiadaments, els treballadors volen conèixer-ne els detalls per saber a què atenir-se.
El major ajust, en qualsevol cas, va a centrar-se en la seu corporativa de Madrid, el estendard és l'edifici de La Vela i on treballen uns 6.000 treballadors. "Sobren molts llocs a la seu corporativa", afirmen les fonts consultades, sobretot en un moment on la pandèmia ha canviat radicalment l'organització laboral i ha fomentat el teletreball.
Un altre focus de l'ERO se centrarà a Catalunya, on BBVA ha integrat Unnim, l'entitat resultant de la fallida fusió de caixes de Terrassa, Manlleu i Sabadell; i Catalunya Banc (antiga Caixa Catalunya). Segons càlculs aproximats, BBVA hi compta amb uns 5.250 treballadors i unes 550 oficines.
La intenció és tancar les oficines més petites i menys rendibles i agrupar-les en les anomenades 'oficines Dida', més grans i més rendibles. En aquest comunicat, el gruix de l'ajust se centrarà en la província de Barcelona, on l'entitat compta amb unes 375 oficines.
I és aquí on està centrant l'anàlisi del seu ERO. Els llocs més afectats poden ser els denominats 'caixers de finestreta', dedicats a l'atenció al públic per operacions que BBVA vol digitalitzar sigui com sigui, perquè suposen un gran augment de la rendibilitat per treballador i per oficina. "S'esperen molts tancaments d'oficines a Catalunya", relaten les fonts consultades.
A més, l'optimització de la xarxa de sucursals pot implicar la sortida de molts comandaments intermedis. Però, de moment, no hi ha res confirmat, cosa que està provocant una tensió addicional per a la plantilla. Tot i que s'espera que la majoria de les sortides siguin voluntàries, mitjançant baixes incentivades per als treballadors de més edat, ara mateix les fonts expliquen que "l'ambient és molt tòxic" per la incertesa generada.
En aquest sentit, el conseller delegat, Onur Genç, va confirmar al febrer que "estem en un pla de reestructuració ràpida a Espanya en què estem considerant totes les opcions. Sigui quina sigui la decisió, la anunciarem aviat i l'executarem durant la primera meitat de 2021".
Des de BBVA, fonts oficials han assenyalat que, de moment, "no hi ha novetats al respecte", tot i que reiteren les paraules del CEO sobre "un pla amb mesures que començarà a implementar-se durant el primer semestre".