- 0,00€
- -1,20%
El principal accionista de DIA, el fons LetterOne, ha posat sobre la taula l'esperat pla de rescat alternatiu en el qual treballava des de fa setmanes. Les tres fases que traça per a la seva execució -una OPA voluntària amb exclusió de borsa, una ampliació de capital i la reconversió de la companyia en un horitzó de cinc anys-, són un clar senyal als inversors: aquesta és la millor oportunitat per sortir de DIA amb el menor dany possible.
Per què? Durant l'últim any, les dificultats financeres de la companyia han derivat en la caiguda de la seva acció. Els seus títols han perdut al voltant del 90% del seu valor, fins al voltant de 0,42 euros per acció en què es mantenia des de fa un mes -i abans de disparar-se gairebé un 60% amb aquest últim moviment de Mikhaïl Fridman-.
Per l'accionista que va comprar per sobre d'aquest nivell, sense la certesa que DIA arribés a recuperar algun dia els més de 7 euros per títol que va arribar a tenir fa ja quatre anys, els 0,67 euros que ofereix ara Fridman són, almenys, 'un pardal a la mà'. LetterOne ofereix una prima del 56% respecte al tancament d'aquest dilluns 4 de febrer, preu que suposa valorar la companyia en uns 418 milions d'euros. L'oferta, això sí, està condicionada a l'acceptació d'almenys un 50% del capital que no controla i al fet que els bancs creditors signin amb LetterOne un acord per reestructurar el deute a llarg termini de la companyia.
Però, a més, el pla de llançar una ampliació de capital per un valor de 500 milions reafirma la intenció del magnat rus. Si l'OPA tira endavant, tot seguit arribarà una ampliació que farà caure encara més el valor dels títols per dilució. Però si l'OPA de Fridman fracassa, l'escenari no és millor: la companyia ja té en agenda una altra ampliació de capital, per 600 milions, assegurada per Morgan Stanley. Sigui quina sigui la decisió de l'inversor, el magnat acaba de sentenciar aquesta il·lusió de recuperació que encara sosté els títols.
OPA SENSE PREU MINIM
Els plans del magnat rus eren una incògnita. A la vora de l'OPA obligatòria per controlar gairebé un 30% del capital, des del fons LetterOne han optat per una oferta voluntària per evitar la imposició de preu que marca la regulació. Quan un inversor es veu forçat a llançar una OPA per superar el llindar del 30%, ho ha de fer al major preu al qual va comprar durant els últims 12 mesos. Però aquesta obligació no s'aplica en el cas d'una OPA voluntària, cosa que li ha permès oferir una quantitat un 82% per sota dels 3,73 euros als quals hauria realitzat l'última compra el passat mes d'octubre, com reconeix al document enviat a la CNMV.