Endesa ha presentat aquest dimarts el seu Pla Estratègic 2025-2027, que inclou, per als exercicis del 2024 al 2027, que el dividend ordinari per acció que s'acordi repartir sigui igual al 70% del benefici ordinari net atribuït a la societat als comptes anuals, amb un mínim igual a 1 euro brut per acció per als exercicis del 2024 al 2027, ambdós inclusivament.
- 20,41€
- 0,25%
"És la intenció del Consell d'Administració que el pagament del dividend ordinari es realitzi exclusivament en efectiu mitjançant el seu abonament en dos pagaments (gener i juliol) a la data concreta que es determini en cada cas i que serà objecte d'adequada difusió", ha precisat la companyia en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Endesa ha recordat també que la seva capacitat de distribuir dividends entre els seus accionistes depèn de nombrosos factors, incloent-hi la generació de beneficis, la disponibilitat de reserves distribuïbles, i la situació de liquiditat, i "no es pot assegurar els dividends que, si escau, vagin a pagar-se durant els exercicis futurs ni quin en serà l'import”.
PAGAMENT DE DIVIDENT EL 8 DE GENER
La companyia ha comunicat que distribuirà als accionistes un dividend a compte dels resultats de l'exercici 2024 de 0,50 euros bruts per acció. Endesa eleva gairebé un 10% la remuneració prevista per al 2024, fins als 1,2 euros per títol.
Endesa preveu tancar el 2024 superant la previsió de benefici ordinari net, que arribarà als 1.800 milions
El pagament d'aquest dividend s'efectuarà a partir del dia 8 de gener del 2025 i es realitzarà a través de Banc Santander.
Pel que fa a les dates rellevants de la retribució, el 6 de gener del 2025 serà el dia a partir del qual les accions d'Endesa es negociaran sense dret a participar en el dividend (ex date). El 7 de gener de 2025 es determinen els titulars inscrits que poden exigir a Endesa la prestació a favor seu (record date).
ELEVA LA INVERSIÓ FINS ALS 9.600 MILIONS
Com a part del pla estratègic, Endesa ha comunicat també que preveu un augment global del 8% a la inversió, fins als 9.600 milions d'euros, "xifra que suposa un rècord històric per a l'empresa des que el 2014 va passar a operar en el seu actual perímetre geogràfic (Península Ibèrica)", ha indicat en un comunicat.
Endesa fonamenta el Pla en l'impuls a l'electrificació neta. En aquest sentit, preveu elevar significativament la inversió en la xarxa elèctrica fins als 4.000 milions, un 45% més que al Pla 2024-2026. Així mateix, la companyia reorienta la inversió en renovables, que suposen 3.700 milions, reduint exposició en solar i centrant-se en actius de "més valor": hidroelèctrics, amb l'adquisició de 626MW a Aragó, i desenvolupaments eòlics.
En comercialització, es focalitza a elevar la seva cartera de clients al mercat lliure fins als 7,1 milions al final del període, potenciant la fidelitat dels que aporten més valor.
El nou pla proporciona, a més, capacitat financera addicional per accelerar inversions que permetin aprofitar noves oportunitats derivades de la transició energètica al 2030, ha dit la companyia.
Endesa ha anticipat que preveu tancar el 2024 superant la previsió de benefici ordinari net, que arribarà als 1.800 milions, i aconseguint un EBITDA de 5.200 milions, al rang alt de l'estimació anunciada fa un any.
Ha anunciat així mateix que el 2027 estima assolir un EBITDA de fins als 5.900 milions, un resultat ordinari net de fins als 2.200 milions i un deute net d'entre 10.000 i 11.000 milions.
José Bogas, conseller delegat d'Endesa, ha resumit així les fites clau del pla, de l'empresa i del moment que viu el sector energètic: "Ens trobem en un moment clau per aconseguir els objectius de la transició energètica marcats per al 2030. La regulació ens ha de recolzar per aconseguir-los. Aquest nou pla estratègic conté les bases per aprofitar les majors oportunitats possibles en aquest context. I proporciona a Endesa una àmplia capacitat financera per accelerar i incrementar les inversions necessàries. Estem, en definitiva, al millor sector i en el millor moment possible".