ep archivo   el edifcio de la sede de enagas
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

Enagás ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que, en haver-se produït el tancament de la compravenda, ha transmès la titularitat del 100% de les seves participacions en Tallgrass Energy a favor de Blackstone.

  • 13,77€
  • -2,20%

El preu rebut per Enagás en aquesta data, puja a un total de 1.050 milions de dòlars, i queden pendents de rebre 50 milions de dòlars, pagament subjecte al fet que Tallgrass Energy obtingui una autorització administrativa en curs.

La companyia ha subratllat que la venda s'emmarca en el procés de rotació d'actius anunciat al Pla Estratègic 2022-2030, que té com a prioritats la descarbonització i la seguretat de subministrament d'Espanya i Europa.

L'operació també "enforteix el balanç per emprendre amb garanties l'execució del pla d'inversions en infraestructures d'hidrogen renovable", incloses a la llista de Projectes d'Interès Comú de la Unió Europea i complint amb el mandat del Reial decret llei 8/2023 que designa Enagás gestor provisional de la Xarxa Troncal d'Hidrogen.

Així mateix, reforça la política de dividends i la sostenibilitat a llarg termini.

Enagás donava a conèixer el 23 de juliol passat els seus resultats del primer semestre de l'any, un període durant el qual va registrar unes pèrdues de 210,8 milions d'euros per l'efecte de la rotació d'actius per la venda de Tallgrass. Excloent-ne aquest efecte, així com les plusvàlues del primer semestre de l'any passat per la venda del gasoducte de Morelos a Mèxic, el benefici net se situa en 148 milions, un 10% més que al primer semestre del 2023.

Com a part del procés de rotació d'actius anunciat per la companyia al seu Pla Estratègic, Enagás ha realitzat altres operacions de venda com la de la seva participació en la terminal GNL Quintero, a Xile, i les del Gasoducte de Morelos i l'Estació de Compressió Soto La Marina, a Mèxic.

També ha realitzat operacions de compra a Espanya i Europa, com l'adquisició d'un 4% addicional a Trans Adriatic Pipeline (TAP) -fins a assolir-ne el 20% de l'accionariat-, l'entrada amb un 15% de participació al consorci Hanseatic Energy Hub (HEH) per a la construcció de la primera terminal terrestre de gas natural liquat d'Alemanya, o l'acord amb Reganosa per crear un hub energètic al nord-oest d'Espanya.

Noticias relacionadas

contador