ep archivo   el edifcio de la sede de enagas
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

Els experts beneeixen aquest dimecres la sortida d'Enagás dels EUA amb la venda de la participació del 30,2% en Tallgrass per 1.018 milions d'euros i amb minusvalideses de 360 ​​milions. L'operació tindrà impacte positiu als fluxos de caixa, ha subratllat la companyia.

  • 14,08€
  • 2,18%

Els analistes de Banc Sabadell diuen que la notícia és "molt positiva", ja que reforça el balanç de l'empresa per poder emprendre l'execució de les inversions previstes en infraestructures d'hidrogen renovable als propers anys, alhora que reforça la seva política de dividends a mitjà termini.

"Les minusvalideses per la venda de Tallgrass portaran el grup a pèrdues aquest any"

A més, destaquen que l'operació suposarà un estalvi financer de 45 milions. "La venda s'ha realitzat a 11,7 vegades EV/EBITDA estimat per al 2024 i estaria alineat amb la nostra valoració", assenyalen des de l'entitat.

Per part seva, Renta 4 sosté que, malgrat les minusvalideses comptables assenyalades més amunt, l'operació de desinversió "és positiva per al grup".

"Les minusvalideses per la venda de Tallgrass portaran el grup a pèrdues aquest any. El BNA (benefici net atribuït) previst per al 2024 era de 270 milions abans d'aquesta operació, per la qual cosa, després d'aquesta desinversió, tindria pèrdues comptables l'any d'uns 90 milions", explica Aránzazu Bueno, experta de Renda 4. "No obstant, la venda té sentit estratègic i s'emmarca dins del procés de rotació d'actius anunciat per la companyia al seu Pla Estratègic 2022-2030, que té com a prioritats la descarbonització i la seguretat de subministrament d'Espanya i d'Europa".

ASPECTES POSITIUS DE LA VENDA

Els aspectes positius d'aquesta venda són els següents, segons explica Bueno:

1. L'entrada de fons permet donar solidesa al pla d'inversions en infraestructures d'hidrogen renovable incloses a la llista de Projectes d'Interès Comú (PCI) de la Unió Europea: H2Med i la Xarxa Troncal Espanyola d'Hidrogen.

2. També permet assegurar una posició financera més còmoda per al repartiment de dividends als accionistes.

3. El preu obtingut a la venda és superior al consens de valoració que tenia el mercat i que s'estima a l'entorn de 700/850 milions. L'actual capitalització borsària d'Enagás és de 3.339 milions. L'any ha tingut un comportament negatiu amb una caiguda del 16,45%.

Tallgrass és un dels gestors de xarxes de transport de gas més grans als EUA. Enagás va entrar a Tallgrass l'abril del 2020, en un intent de diversificar-se fora del mercat nacional, per la maduresa del mercat a Espanya. Les xarxes gasistes a Espanya no requerien noves inversions i el grup cercava alternatives de creixement a l'exterior.

L'operació de venda de Tallgrass es tancarà a finals de juliol i generarà les minusvalideses comentades comptables de 360 ​​milions. Enagás ja havia fet prèviament una provisió de 134 milions per aquesta inversió.

Noticias relacionadas

contador