ep archivo   el consejero delegado de enagas arturo gonzalo interviene durante la junta general de
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Enagás ha comunicat aquest dimecres que ha tancat l'adquisició del 10% de les accions de l'alemanya Hanseatic Energy Hub GmbH (HEH), consorci en què participa com a soci industrial. La companyia ha dit que HEH contribuirà a garantir la seguretat del subministrament i impulsar la descarbonització a Alemanya.

  • 13,57€
  • 0,37%

HEH té projectes a Stade (Alemanya), que serà la ubicació d'una de les Unitats Flotants d'Emmagatzematge i Regasificació (FSRU) del govern alemany, operada per Deutsche Energy Terminal GmbH (DET), i d'una terminal terrestre per a gasos liquats, que també estarà preparada per operar amb amoníac verd.

D'aquesta manera, amb la seva incorporació amb una participació del 10%, Enagás reforça el consorci format pel Grup Buss (accionista fundador), Partners Group (en nom dels seus clients) i el soci industrial Dow. "Enagás aportarà la seva experiència com un dels principals Transmission System Operators (TSO) d'Europa en el desenvolupament i explotació d'infraestructures energètiques, incloent-hi terminals de GNL neutres en emissions de CO2, assumint un rol de lideratge en les operacions de planta", ha detallat en una nota.

L'operació, també ha explicat Enagás, ja compta amb l'aprovació del regulador alemany (BNetzA) i ha rebut l'Autorització de Competència de la Unió Europea.

En paraules d'Arturo Gonzalo, conseller delegat d'Enagás, "l'entrada d'Enagás a Alemanya com a soci industrial de HEH encaixa a la perfecció amb els objectius establerts al Pla Estratègic de la companyia de contribuir a la seguretat de subministrament energètic ia la descarbonització de Europa”.

Gonzalo ha destacat, a més, que "Enagás, juntament amb els TSOs de Portugal i França, va presentar a la convocatòria de Projectes d'Interès Comú Europeu (PCI) el primer projecte europeu per a un corredor d'hidrogen, l'H2Med, després d'un acord històric al qual es va sumar també Alemanya, que aposta fermament per l'hidrogen renovable per a la descarbonització de la seva indústria".

AVANÇOS DE HEH A STADE

A la nota també es detalla que Hanseatic Energy Hub va encarregar a un consorci liderat per Técnicas Reunidas, especialista en EPC internacional, el desenvolupament de la terminal terrestre, subjecte a la decisió final d'inversió. Altres membres del consorci són el Grup FCC i Entrade GmbH.

HEH ja té contractats 10 bcm/any de capacitat de GNL a llarg termini amb Enbw i SEFE. L'objectiu del projecte és desenvolupar un sistema modular flexible per a la transició cap a l'energia verda al parc industrial de Stade, on Dow ja és el productor europeu d'hidrogen més gran per electròlisi. Aquesta ubicació també ofereix la possibilitat de crear sinèrgies amb els sectors químic, logístic i energètic.

En una primera fase, des de finals del 2023 i fins a l'entrada en funcionament de la terminal terrestre, Stade serà també l'emplaçament d'una de les cinc Unitats Flotants d'Emmagatzematge i Regasificació (FSRU, per les sigles en anglès) noliejades pel govern de Alemanya.

Les obres de la superestructura terrestre -formada pels braços de descàrrega i el gasoducte de connexió- de la Unitat Flotant d'Emmagatzematge i Regasificació (FSRU) que està desenvolupant HEH, avancen d'acord amb la planificació i s'espera que estiguin acabades el desembre, ha explicat Enagás, amb l'objectiu que la infraestructura comenci a funcionar aquest hivern.

A la segona fase, a partir del 2027, des de la terminal terrestre es podrà importar GNL i fonts d'energies renovables com bioGNL i gas natural sintètic (GNS). La capacitat de regasificació prevista és de 13,3 bcm any. La terminal, el port, el parc industrial i les infraestructures de connexió estan dissenyades per a l'ús d'amoníac en el futur després d'una petita adaptació.

El volum d'inversió previst per HEH per a la terminal és de 1.000 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador