Enagás ha presentat aquest dimarts el seu Pla Estratègic 2022-2030. La companyia ha confirmat la remuneració a l'accionista fins a l'any 2026, compatible amb “una estructura de balanç sòlida i òptima”, en què la ràtio de FFO/DN és superior al 14%.
- 12,08€
- 1,43%
Així, ha precisat que els fluxos de caixa generats presenten prou comoditat per assegurar el compromís de la seva política de dividend de l'exercici 2022 (1,72 euros per acció, +1% respecte al 2021). Per al 2023, el dividend augmentaria un 1% enfront del 2022, fins als 1,74 euros, i es mantindria en aquest nivell fins al 2026, segons ha anticipat l'empresa.
La companyia ha destacat també que l'entrada en operació de les inversions previstes al pla els porta a esperar un creixement rendible de l'EBITDA ajustat per dividends del 2% TACC durant el període 2022-2030 (i del 4% des del 2026).
"Enagás reprèn un camí de creixement basat en projectes del nostre core business" i "en un àmbit principalment europeu"
Pel que fa a les inversions, destaca el nou cicle inversor de 4.755 milions d'euros fins al 2030, incloent-hi inversions a les interconnexions REPowerEU, amb focus a Europa per a la seguretat de subministrament i que dona resposta als requeriments dels plans Green Deal, Fit For 55 i REPowerEU.
Durant la presentació del Pla, el conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, ha destacat que la companyia "reprèn així un camí de creixement basat en projectes del nostre core business" i "en un àmbit principalment europeu" com a focus estratègic del pla d'inversions.
Arturo Gonzalo ha explicat que “aquest Pla Estratègic 2022-2030 reposiciona la companyia al voltant dels dos eixos principals del nou paradigma energètic europeu i del propòsit d'Enagás: la seguretat de subministrament i la descarbonització”, i ha destacat que “a l'actual context energètic i estratègic tan complex, Espanya, i també Enagás, podem contribuir a aquests objectius d'Europa de manera decisiva”.
L'empresa ha subratllat que la sostenibilitat, l'eficiència i la transformació "són els pilars d'una estratègia resilient per a un creixement sostenible i rendible a llarg termini".
INVERSIONS AL VOLTANT DE QUATRE EIXOS
El Pla Estratègic 2022-2030 estableix quatre eixos de creixement: les infraestructures de gas i hidrogen i negocis adjacents; la innovació, tecnologia i digitalització; el desenvolupament internacional amb focus principal a Europa; i l'activitat i els projectes de generació d'hidrogen verd i biometà de la filial Enagás Renovable.
En el primer eix, infraestructures gasistes i d'hidrogen i negocis adjacents, el Pla preveu unes inversions d'un total de 1.780 milions d'euros fins al 2030, 890 milions dels quals corresponen al període de 2022-2026.
Per al segon eix de creixement, innovació, tecnologia i digitalització, el Pla preveu una inversió de 105 milions dʻeuros. D'aquesta quantitat, 90 milions corresponen al període comprès entre el 2022 i el 2026. Entre altres iniciatives i projectes, inclou la participació d'Enagás en els fons Hy24 i Klima.
En desenvolupament internacional -el tercer eix de creixement-, Enagás estima destinar 600 milions d'euros (150 milions entre el 2022 i el 2026) a projectes emmarcats al Corredor Mediterrani, com la duplicació de la capacitat de Trans Adriatic Pipeline (TAP) fins als 20 billons de peus cúbics, i el desenvolupament d'infraestructures a Grècia, a través de la seva participada Desfa, i a Albània, segons l'acord signat recentment amb el TSO AlbGaz.
El quart eix de creixement contempla l'activitat i els projectes d'Enagás Renovable. Aquesta filial preveu invertir durant el període 205 milions d'euros en 30 projectes per a la producció d'hidrogen renovable i la descarbonització de tots els sectors i 85 milions d'euros en 20 projectes per a la producció de biometà i la promoció de la gestió dels residus per contribuir al desenvolupament d'una economia circular. Un total de 290 milions d'euros, 170 milions dels quals corresponen al període 2022-2026.
MAGNITUDS 2022
Per a aquest any 2022, Enagás ha fixat un objectiu de benefici net, considerant els guanys de capital de la rotació d'actius i l'impairment de Tallgrass Energy d'entre 380 i 390 milions d'euros.
El benefici net ordinari pujaria fins als 360 milions d'euros sense incloure les plusvàlues extraordinàries del procés de rotació d'actius i l'impairment de Tallgrass Energy.
Enagás ha considerat un impairment de la inversió en Tallgrass estimat entre 130 i 140 milions d'euros.
Pel que fa a la rotació d'actius pendents d'autoritzacions i tancament definitiu, Enagás destaca l'acord de venda de la participació del 50% del Gasoducte Morelos, que generarà una plusvàlua neta al voltant de 35 milions. Així mateix, es refereix a l'acord per a l'entrada del fons 'Clean H2 Infra Fund' a l'accionariat d'Enagás Renovable com a soci financer amb una participació del 30%. L'operació generarà una plusvàlua neta per un import de 50 milions. Igualment, inclou la venda de la participació del 45,4% de GNL Quintero. Aquesta operació suposarà una entrada de caixa bruta d'uns 584 milions, generarà unes plusvàlues netes al voltant de 120 milions i tindrà un impacte al BDI de 98 milions una vegada desconsolidada la participació.