Enagás ha anticipat que repartirà un dividend d'1,70 euros per acció amb càrrec als resultats de 2021, xifra que suposa una pujada de l'1% respecte als 1,68 euros distribuïts amb càrrec a 2020. La companyia ha pronosticat que el seu benefici net serà de 380 milions d'euros, per sota dels 444 milions registrats l'any passat.
- 11,91€
- 0,59%
"Els fluxos de caixa generats presenten folgança suficient per assegurar el compromís de la nostra política de dividend de l'exercici 2021 (1,70 euros per acció)", ha assenyalat la companyia després d'actualitzar el seu Pla Estratègic per al període de 2021-2026.
Enagás ha guanyat 444 milions d'euros el 2020, un 5,1% més que el 2019, encara que els seus ingressos han baixat un 5,8%, fins als 1.084 milions d'euros; i el seu EBITDA ha baixat un 5,2%, fins als 942.900.000.
COMPROMÍS DE SER NEUTRA A CARBONI EL 2040
Enagás ha accelerat el seu objectiu de ser neutra en carboni a l'any 2040, 10 anys abans de la seva estimació de fa només un any, ha informat la companyia, que compta per complir amb aquest compromís amb més de 50 projectes d'eficiència energètica.
Durant una conferència amb analistes per presentar els resultats del 2020 i l'actualització del pla 2021-2026 del grup, el president d'Enagás, Antonio Llardén ha assenyalat que la companyia es basa per avançar aquest objectiu en una dècada en "un pla tècnic molt rigorós i en els avenços aconseguits durant els últims anys".
En concret, l'operador de la xarxa gasista va reduir entre 2014 i 2020 un 63,2% les seves emissions gràcies a l'aplicació d'un pla tècnic, amb objectius definits i processos de mesura rigorosos.
En aquesta línia d'aconseguir aquest objectiu, Enagás està impulsant projectes de gasos renovables a Espanya que compleixin com a criteris amb la contribució a la descarbonització i a una transició justa i inclusiva, que siguin tractors en tota la seva cadena de valor, que contribueixin al desenvolupament de la indústria espanyola i que generin ocupació sostenible.
En aquest sentit, l'energètica treballa ja en 30 projectes d'hidrogen i 16 de biometà, amb més de 50 socis i amb presència en pràcticament totes les comunitats autònomes, que podrien mobilitzar una inversió conjunta al voltant de 5.000 milions d'euros.
Destaquen així projectes com E-Fuels, en què Enagás participa juntament amb Petronor-Repsol i l'Ente Vasco de l'Energia i que és un exemple d'iniciativa per substituir hidrogen gris per verd. Així, passa per desenvolupar una planta pilot a escala industrial per a la producció de combustibles sintètics (e-fuels) a partir d'hidrogen verd i CO2 capturat.
També participa en el projecte de la major planta d'hidrogen verda d'Espanya a La Robla a Lleó, juntament amb Naturgy, centrat en el desenvolupament de corredors d'hidrogen verd i la seva integració amb les renovables elèctriques per millorar la gestionabilitat del sistema energètic.
Igualment, compta a la seva cartera amb Green Hysland a Mallorca, el projecte més avançat per replicar la cadena completa de l'hidrogen verd i tots els seus usos a petita escala. Permetrà generar almenys 300 tones d'hidrogen verda a l'any a partir d'energia solar amb aplicacions per a la mobilitat, generació elèctrica i de calor i injecció d'hidrogen a la xarxa de gas. Enagás treballa en aquest projecte juntament amb Acciona, Cemex i Redexis, amb el suport del Ministeri d'Indústria, del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de l'IDAE, i del Govern Balear.
A més, com a exemple d'iniciativa per promoure la fabricació de béns i equips vinculats a la cadena de l'hidrogen a Espanya, destaca pel seu caràcter innovador 'SUN2HY', amb Repsol, que té com a objectiu crear una tecnologia pròpia que permeti transformar directament l'energia solar en hidrogen a través d'una planta de fotoelectrocatálisis.
El grup també està desenvolupant projectes de biometà per generar aquesta energia renovable a partir d'una gestió eficient dels residus.
A l'àmbit ferroviari, Enagás igualment participa en projectes (H2Rail i BioRail) per desenvolupar tecnologia que permeti usar hidrogen verd i biometà com a combustible en trens no electrificats.
La companyia promou també l'ús de gas natural liquat (GNL) com a combustible per a la descarbonització del transport pesat, especialment el marítim, mitjançant la coordinació de les iniciatives publicoprivades CORE LNGas Hive i LNGhive 2. Aquests projectes permetran evitar l'emissió d'entre dos i quatre milions de tones de CO2 el 2030.
Al gener de 2021 s'ha posat en marxa la primera estació de repostatge d'hidrogen d'Espanya per a vehicles elèctrics de pila de combustible de gran autonomia. Amb capacitat de subministrament a 700 bars de pressió, aquesta hidrogenera és un projecte conjunt d'Enagás -a través de l'empresa emergent Scale Gas-, Toyota Espanya, Urbaser, Carburos Metálicos, Sumitomo Corporació Espanya i CEEES.
Enagás, juntament amb els principals Transmission System Operators (TSO) europeus està treballant en l'anàlisi de les necessitats derivades del desenvolupament de l'hidrogen verd a Europa.
INVERSIONS ENTRE 2025 I 2040
Segons la iniciativa European Hydrogen Backbone, la necessitat d'infraestructures d'hidrogen per al seu transport a Europa podria portar a una inversió incremental d'Enagás d'entre 4.200 i 6.300 milions d'euros entre els anys 2025 i 2040.
La futura xarxa d'hidrogen aprofitarà en gran mesura les infraestructures de transport existents, per desenvolupar tot el potencial de producció d'hidrogen verd i cobrir tant la demanda interna com la de exportació a la resta d'Europa.