- También Inditex, Aena, Ferrovial, Ibedrola o Sabadell
- A pesar de esto, no hay fuertes posiciones cortas contra estos valores
- España es el tercer país de la UE con más inversiones directas en Reino Unido
La votació d'aquest dijous al Regne Unit, en un referèndum en el qual els britànics decidiran si volen o no continuar a la Unió Europea, és un maldecap per als inversors. Espanya és un dels països més exposats, amb importants accions de l'IBEX-35 amb forta presència al país, que es veurien afectades si hi ha Brexit i, com s'espera, un desplom de la lliura i de les borses. No obstant això, per als experts podria ser una oportunitat en cas contrari.
- 11.588,40
- -0,74%
La setmana passada els inversors van realitzar compres de metalls preciosos considerats actius refugi com l'or per un valor d’111 milions de dòlars, i l'any el flux de captació neta d'aquests productes aconsegueix els 2.500 milions de dòlars, segons dades recopilades per ETF Securities. Així, la dada d'aquests últims sis mesos està prop del registrat els sis mesos fins a l’octubre de 2012, quan en plena crisi de deute a la zona euro i repunt de la crisi financera mundial l'or va tocar els 1.900 dòlars per unça.
DEL GREXIT AL BREXIT
El risc llavors de Grexit, com es coneixia la possible sortida de Grècia de la zona euro, ha passat quatre anys després a ser el de Brexit, com es va batejar l'opció que el Regne Unit abandonés la Unió Europea. "Veiem preocupació en els inversors pel referèndum al Regne Unit i el potencial de sortida de la Unió Europea, la qual cosa podria desestabilitzar l'economia mundial. També preocupen les eleccions als Estats Units i un pessimisme excessiu de la Reserva Federal (Fed)", indiquen els analistes d’ETF Securities.
Aquests experts expliquen que les últimes setmanes hi ha hagut un augment de l'aversió al risc i una presa de guanys en instruments que inverteixen en petroli i altres metalls industrials (ETP). A ETF Securities, però, esperen que el barril tipus Brent, referència a Europa del cru, acabarà en 55 dòlars, la qual cosa suposaria un lleu alça del 6,5% respecte al preu actual, en 51,5 dòlars i amb pujades del mig punt aquest dimecres. Per la seva banda, el West Texas, referència als Estats Units, cotitza amb retrocesos properes a l’1% i perd els 49 dòlars.
Espanya és el vuitè país europeu amb més exposició a la potencial sortida del Regne Unit de la Unió Europa. L'agència de qualificació Standard & Poor's ha elaborat un índex que atorga a l'economia espanyola una puntuació d'1,5 punts d'exposició. Una puntuació que és gairebé el doble de la mitjana i per davant de països com França, Alemanya i Itàlia. L'Índex de Sensibilitat al 'Brexit' (BSI, per les seves sigles en anglès) d’S&P té en consideració els fluxos migratoris, la demanda de serveis financers, la inversió estrangera al Regne Unit i la relació entre exportacions britàniques i grandària de l'economia d'un total de 20 països, dels quals el Canadà és l'únic Estat no europeu, per establir el seu criteri.
En la mateixa línia, un informe de JP Morgan també adverteix del perill que suposaria per a les grans empreses espanyoles el Brexit. Segons els analistes del banc nord-americà, informa Expansión, Espanya té compromeses al Regne Unit inversions per valor de 60.000 milions d'euros, xifra només inferior a la Unió Europea als 127.000 milions de França i als 94.000 milions d'Alemanya.
Un total de 200 empreses que operen al Regne Unit s'han posicionat en contra que el Regne Unit abandoni la UE, entre elles un terç del FTSE 100, principal índex de la Borsa de Londres, i noms propis espanyols com ara Santander, Ferrovial o Telefónica a través de les seves filials. A Espanya, precisament les tres empreses de l'IBEX signataris de la carta contra el Brexit estarien entre les més danyades. “Les companyies espanyoles amb més exposició són Ferrovial (amb l'aeroport de Heathrow) amb un 35% dels seus ingressos, Iberdrola amb un 29%, Telefònica amb un 15% i Santander amb un 14%”, assenyala Pablo Iturriaga, analista de Renta Variable de Tressis.
A aquests títols cal afegir altres empreses destacades de l'IBEX, com ara International Consoidated Airlines Group (IAG), el grup d'aerolínies que va sorgir de la fusió de l'espanyola Iberia i la britànica British Airways. Per la seva banda, Sabadell va pagar 1.700 milions de lliures per comprar TSB Bank el 2015. També Inditex, les marques del qual estan presents al país. El grup va repatriar 40 milions de lliures (més de 50 milions d'euros) de la seva filial Zara UK al maig, segons Expansión, i una depreciació de la lliura pel Brexit faria menys competitius els seus productes. Finalment, cal assenyalar Aena, que controla el 51% de l'aeroport de Luton, utilitzat principalment per EasyJet per portar turistes a Europa, segons el diari econòmic d'Unidad Editorial.
OPORTUNITAT PER FER DINERS?
Es tracta d'accions per tant a evitar si hi ha un Brexit, però en cas contrari poden ser una font de rendibilitat per als inversors. “La cotització d'aquestes companyies ja recull en part aquesta incertesa i si finalment el Brexit no es produeix, podrien ser una oportunitat de compra més que no pas accions a evitar”, afegeix Iturriaga.
Cal tenir en compte que en altres situacions podria haver-hi inversions a la baixa de grans institucionals que apostin així per un Brexit i un càstig a les accions més exposades. No obstant això, només hi ha posicions curtes destacades contra Telefónica, segons recull la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que aconsegueixen el 2,02% del capital, però que ja vénen des de lluny. A l'inici de febrer estaven en el 2,66%, i es van anar reduint fins a l'1,97% al maig, per augmentar lleument després. En el cas dels altres quatre valors esmentats, Santander, Iberdrola, Ferrovial o IAG, estan per sota del 0,4%. Els analistes justifiquen l'absència d'aquests moviments especulatius en tres raons: