Després de conèixer els resultats del quart trimestre de l'any de la majoria de bancs europeus (a excepció dels britànics), els experts de Jefferies inclouen vuit entitats al seu grup de favorites (top picks): BNP, ING, UBS, UniCredit, Société Genera'l, HSBC, Llodys i BPER (Banca Popolare dell'Emilia Romagna).
Jefferies destaca que, per desè trimestre consecutiu, els resultats dels 25 bancs d'Europa continental incloent-hi a la seva anàlisi van sorprendre positivament, amb un benefici abans d'impostos superior al consens un 11%, gràcies als ingressos.
El principal motor de la sorpresa positiva van ser precisament els ingressos, un 4% per sobre del consens, i que representen la majoria d'aquesta millora dels beneficis abans d'impostos.
Els costos es van reduir un 1%. Les provisions van millorar un 9% en conjunt, fet que va portar a un benefici d'explotació un 17% per sobre del consens.
LES PREVISIONS DEL 2023 SÓN LA CLAU
La millora del quart trimestre “confirma el fort impuls dels beneficis per al sector”, afirmen aquests analistes. Tot i això, subratllen que l'aspecte veritablement rellevant té a veure amb les perspectives de benefici per al 2023.
"Les previsions per al 2023 van ser claus per a la bona evolució (dels bancs) a la borsa (després de publicar resultats), amb una millora de les perspectives del marge d'interessos, compensada en part pels elevats costos. Les perspectives de provisions per al 2023 segueixen sent generalment benignes", explica Jefferies.
DIVERGÈNCIES ENTRE UNS I ALTRES
Gairebé tots els bancs europeus continentals van superar les expectatives, amb només cinc bancs que no van assolir els beneficis i només dos que no van assolir els ingressos (dels 25 bancs analitzats). Tot i això, Jefferies reconeix que segueix havent-hi certa divergència en els resultats dels diferents bancs.
"Pel que fa a la sorpresa positiva de superació de beneficis, ABN, Sabadell, UniCredit, Société Générale, l'italià BPM, ING, Medioabanca i Credit Agricole lideren el grup", expliquen, mentre que "BPRE, Unicaja, Danske Bank, Intesa Sanpaolo i BNP no ho van aconseguir", detallen aquests experts.
Així mateix, afegeixen que les millors sorpreses en benefici abans de provisions es van donar a BNP, BPRE, Medioabanca, Unicredit i Banco BPM. Per part seva, Credit Suisse, Unicaja i BNP van incomplir previsions.
EL CAPITAL VA MILLORAR I ES VAN ANUNCIAR RECOMPRES
La majoria dels bancs van millorar la ràtio CET1 aquest trimestre, sobretot Credit Suisse, Intesa San Paolo, Skandinaviska Enskilda Banken, Danske, BPM, Svenska Handelsbanken, Nordea Bank i UniCredit (tots per sobre dels 60 punts bàsics intertrimestrals). A l'altre extrem de l'espectre, Swedbank va registrar un descens intertrimestral del CET1 de 80 punts bàsics.
"Aquest trimestre, les millors sorpreses de capital es van donar a UniCredit (+80 punts bàsics), Danske (+70 punts bàsics), Skandinaviska Enskilda Banken i Nordea Bank (+60 punts bàsics), enfront de les pitjors sorpreses de Swedbank (-80 punts bàsics) i Banco BPM (-40 punts bàsics)”, detallen.
A més, es van anunciar o confirmar noves recompres d'accions, havent començat diversos bancs (ABN el 9 febrer; Intesa San Paolo, el 13 de febrer; UBS, el 3 de gener) mentre que s'espera que comencin altres al llarg del primer semestre (BNP, ING, UniCredit, Sabadell, BBVA, Santander i potser KBC), conclouen des de Jefferies.