"Ens han ficat la mà a les butxaques". Els minoritaris de DIA han aplaudit les paraules de José Ramón Bueno, un dels accionistes de la cadena de supermercats que han intervingut en la junta per exigir al Consell d'Administració que investigui els mitjans pels quals Mikhail Fridman "ha tombat el preu de l’acció de DIA" i que aclareixi les irregularitats de l'anterior equip gestor, incloent-hi les pertinents responsabilitats penals d'Ana María Llopis i Ricardo Currás.
- 0,01€
- -0,80%
Les intervencions dels accionistes minoritaris han mostrat el seu clar disgust davant la mala gestió de la companyia i la manca de plans clars i ben traçats que serveixin per tornar el valor de la companyia. Entre aplaudiments i cors de suport, els accionistes de DIA han donat el seu suport a les paraules d'un d'ells, José Rodríguez Zarzalejos, que ha criticat tant els plans del Consell com els 0,67 euros oferts per LetterOne en la seva OPA voluntària. El seu vot, ha avançat, serà en contra de tots dos plans, per considerar que són negatius per a tothom.
Per l'accionista, que el Consell hagi aconseguit millorar l'acord amb la banca, com va comunicar el banc, mostra que DIA té recorregut. "Hi ha negoci i els bancs ho saben", ha recalcat. Per aquesta raó, ha exigit al Consell més feina i compromís perquè la companyia recuperi el bon ritme, considerant que l'ampliació no és necessària a la vista de la recuperació mostrada durant aquest primer trimestre.
Tot i que el sentiment general mostra que no hi ha suport ni per al pla de DIA ni per al de LetterOne, alguns accionistes han mostrat el seu alineament amb el Consell, però han demanat explicacions addicionals sobre l'impacte dilutiu que tindrà l'ampliació de capital de 600 milions.
També hi ha qui s'ha posicionat al costat de LetterOne, afirmant que "encara que no ens agradi, el rus és el que té diners" per apostar per DIA. L'auditori ha reaccionat dividit, entre aplaudiments i nos sonors.
Pel que fa a les "irregularitats detectades en els comptes", ha apuntat Bueno, considera necessari que el Consell sigui més clar i defineixi les responsabilitats penals que puguin correspondre a l'expresidenta i l'exconseller delegat de DIA ja que sota aquestes "irregularitats, hi ha alguna cosa estrany". "Pel decòrum i la dignitat dels accionistes, cal definir aquestes responsabilitats", ha sentenciat.
Amb més duresa, un altre dels accionistes els ha acusat directament de causar el forat en els comptes de l'any anterior i de "saquejar DIA" durant els últims dos anys. "Demano als minoritaris, que representem un 57,34% del capital, que votin no a la seva proposta i anem a un concurs voluntari de creditors que permeti negociar quitances amb creditors i bonistes", ha sentenciat José Antonio del Barri.
Aquest accionista ha apuntat a Fridman: "Què espavilat és, que vol comprar la companyia a 0,67 euros per acció".
PAPER DE GOLDMAN I ENFONSAMENT DE L'ACCIÓ
Un altre dels temes que han abordat els accionistes de DIA és la posició de Goldman Sachs (4,5% del capital) en tot el procés de caiguda de l'acció, perquè en ser assessor de LetterOne hauria tingut accés a informació rellevant. A més, han subratllat la necessitat d'investigar el paper que el mateix Fridman hagi tingut en el deteriorament de la cotització de DIA, una acció que el 2018 va perdre el 90% del seu valor.
"2018 ha estat un any funest per a la companyia. No pensàvem que l'evolució de LetterOne en l'accionariat anava a tombar així el valor de la companyia, dels 6 euros als quals va entrar als 0,67 als quals ofereix ara" , ha assenyalat Rafael del Castillo, portaveu de l'Associació d'Accionistes Defensors de DIA (AADD). L'accionista ha assenyalat al Consell per plegar-se a LetterOne, acceptant les posicions baixistes i les rebaixes dels preus objectius, sense immutar-se.
Del Castillo ha recordat els plans que estudia l’AADD per DIA, alternatius als del Consell i els de LetterOne: convocar una junta extraordinària per votar una ampliació de capital de 150 milions i la constitució d'una SOCIMI per gestionar els actius immobiliaris de la companyia.