dl citigroup citi bank citi group citibank finance banking united states logo unsplash
Sharecast / Joshua Lawrence via Unsplash

Els grans bancs nord-americans han aprovat els exàmens d'estrès de la Reserva Federal (Fed), segons va confirmar el banc central nord-americà en un comunicat publicat aquest dimecres.

"Els resultats de la prova d'estrès bancària anual demostren que els grans bancs estan ben posicionats per capejar una recessió severa i continuar atorgant préstecs a llars i empreses fins i tot" a l'escenari més pessimista, ha explicat l'organisme monetari.

"Els resultats confirmen que el sistema bancari es manté fort i resistent", ha assenyalat el vicepresident de Supervisió, Michael S. Barr.

"Al mateix temps, aquesta prova d'estrès és només una manera de mesurar aquesta fortalesa. Hem de ser humils sobre com poden sorgir els riscos i continuar la nostra feina per garantir que els bancs siguin resistents a una varietat d'escenaris econòmics, xocs de mercat i altres tensions", ha afegit.

La prova d'estrès de la Fed és una eina per ajudar a garantir que els grans bancs puguin donar suport a l'economia durant les recessions econòmiques. La prova avalua la resiliència dels grans bancs mitjançant l'estimació dels seus nivells de capital, pèrdues, ingressos i despeses sota una sola recessió hipotètica i un xoc del mercat financer, utilitzant dades dels bancs a finals de l'any passat.

"Els 23 bancs examinats es van mantenir per sobre dels seus requisits mínims de capital durant la recessió hipotètica, malgrat les pèrdues totals projectades de 541.000 milions de dòlars. Sota estrès, es projecta que l'índex de capital agregat basat en el risc de capital comú, que proporciona un matalàs contra pèrdues, disminueixi en 2,3 punts percentuals, a un mínim del 10,1%”, ha explicat la Fed.

RECESSIÓ SEVERA GLOBAL

La prova d'estrès d'aquest any ha inclòs una recessió global severa amb una disminució del 40% en els preus dels béns immobiliaris, un augment substancial a les vacants d'oficines i una disminució del 38% en els preus de l'habitatge. La taxa de desocupació augmenta en 6,4 punts percentuals, fins a un màxim del 10%, i la producció econòmica disminueix proporcionalment.

L'enfocament de la prova als béns immobiliaris mostra que, si bé els grans bancs experimentessin grans pèrdues a l'escenari hipotètic, encara podrien continuar atorgant préstecs. Els bancs a la prova d'aquest any tenen aproximadament el 20% dels préstecs immobiliaris comercials per a oficines al centre de la ciutat. La gran caiguda projectada en els preus dels béns immobiliaris, combinada amb l'augment substancial a les oficines vacants, contribueix a les taxes de pèrdua projectades a les propietats d'oficines, que són aproximadament el triple dels nivells assolits durant la crisi financera del 2008 .

Els 541.000 milions en pèrdues totals projectades inclouen més de 100.000 milions en pèrdues de béns immobiliaris comercials i hipoteques residencials, i 120.000 milions de dòlars en pèrdues de targetes de crèdit, totes dues més altes que les pèrdues projectades a la prova de l'any passat.

La disminució agregada de 2,3 punts percentuals al capital és lleument menor que la disminució de 2,7 punts percentuals de la prova de l'any passat, però és comparable a les disminucions projectades de la prova d'estrès als darrers anys.

XOC DE MERCAT EXPLORATORI

Per primera vegada, la Fed ha realitzat un xoc de mercat exploratori en els llibres de negociació dels bancs més grans, provant-los davant de més pressions inflacionàries i taxes d'interès a l'alça. Aquest xoc de mercat exploratori no contribuirà als requisits de capital dels bancs, però es va utilitzar per comprendre millor els riscos de les seves activitats comercials i avaluar el potencial per provar els bancs davant de múltiples escenaris en el futur. Els resultats van mostrar que els llibres de negociació dels bancs més grans van resistir a l'entorn de taxes creixents.

Els resultats individuals de la prova d'estrès factoritzen directament els requisits de capital d'un banc, obligant cada entitat a mantenir prou capital per sobreviure a una recessió severa i un xoc al mercat financer. Si un banc no es manté per sobre dels requisits de capital, està subjecte a restriccions automàtiques sobre distribucions de capital i pagaments de bonificacions discrecionals.

contador