• Els curts en Liberbank pugen fins a l’1,39%, tot i la prohibició
  • Els baixistes han augmentat la seva presència en DIA fins al 24,85%
jose maria alvarez-pallete presidente de telefonica en junta de accionistas

L'activitat dels inversors en la borsa espanyola deixa dues impressions principals i una sorpresa durant l'última quinzena. Les primeres al·ludeixen a la forta pressió que suporta DIA i al fet que també estan creixent en Telefónica. La sorpresa al·ludeix a altre clar protagonista: Liberbank.

Dia

  • 0,02€
  • -1,20%
  • -
  • -
  • 3,92€
  • -0,25%

Segueix la pressió. El percentatge d'accions en posició baixa sobre Telefónica ha tocat nivells màxims des del mes de febrer, després d'augmentar aquests últims 15 dies fins al 2,6% del capital de l'operadora, segons consta als registres actualitzats de la Comissió Nacional del Mercat de valors (CNMV).

La companyia presidida per José María Álvarez-Pallete ha corregit més d'un 15% des del mes de març. Aquest dilluns, ha tancat amb caigudes del 0,4%, però ha pogut defensar els 9 euros. Cal destacar que ara mateix Telefónica està en mínims des del mes de febrer i les seves accions van arribar fins als 10,6 euros al març.

Els fons amb més representació en el capital social de Telefónica són BNP Paribas, amb un percentatge del 0,78%, i Boussard & Gavaudan Investment Management, amb una presència de l'1,23%.

El percentatge d'accions en posició baixa sobre Telefónica ha tocat nivells màxims des del mes de febrer

D'altra banda, el passat 12 de juny, la CNMV va prohibir les posicions curtes en el capital de Liberbank, després que en tres dies l'entitat es desplomés un 39%. No obstant això, durant aquests últims 15 dies (des del 23 de juny) els baixistes han pujat fins a l’1,39% des del 0,9% que es va reduir després de la prohibició.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha explicat a 'Bolsamanía' que aquestes operacions de baixistes es varen realitzar abans del 12 de juny, però que s'han comunicat durant aquests últims 15 dies, per la qual cosa la seva presència ha augmentat en el capital social. El regulador ha ressaltat que durant aquests dies no s'han realitzat operacions d'aquest tipus. El proper 13 de juliol, la CNMV ha de comunicar si continua la prohibició dels curts. El regulador pot estendre aquesta restricció fins al 12 de setembre, ja que la normativa només permet tres mesos.

A la pàgina web de la CNMV, expliquen que la dada corresponent a l'epígraf "Total de posicions curtes el 2017.07.07" mostra un increment d'un 0,49% del capital respecte a la posició curta amb data del 23/06/17. "Aquest increment està motivat per la notificació amb data del 27/06/17 d'una posició curta neta que va ser presa per un titular amb dates 8/06/17 i 9/06/17, és a dir, amb anterioritat a l'entrada en vigor de la prohibició de vendre en curt o realitzar operacions similars relacionades amb accions de Liberbank, SA", apunten.

Aquest dilluns, les accions de Liberbank han caigut un 1,15% fins als 0,94 euros.

Seguint amb els bancs, les posicions curtes també han augmentat en Bankia, han passat del 2,22% al 2,7% actual del 7 de juliol. No obstant això, en Banc Sabadell s'ha mantingut als 2,41%.

LA PRESSIÓ CONTINUA EN DIA

A més, DIA segueix acaparant totes les mirades. Durant l'última quinzena, els curts han incrementat la seva posició en el capital de l'empresa de distribució del 24,35% al ​​24,86%, una proporció que no arriben a cap altra cotitzada espanyola.

Marshall Wace és el fons amb més presència en el capital social de DIA, hi té el 3,2%. Per sobre del 3% també se situa Delores Holding (3,1%). Per la seva banda, Ako Capital compta amb un 2,06% de la cadena de supermercats i UBS per sobre de l'1,5%.

En Técnicas Reunidas, els curts han tornat a pujar, ja que han passat del 10,35% de l’accionaria al 10,63%, percentatge igual al de fa un mes. D'altra banda, han descendit en Cellnex, des del 7,20% al 6,23%. També han caigut en OHL, del 8,65% del capital al 8,16%.

Han caigut amb certa intensitat en Indra, des del 3,45%, el pes més alt des de setembre de 2016, al 2,93%. I en Talgo, s'han mantingut al 2,91% del capital, el major pes des que l'empresa va sortir a borsa el maig de 2015. Per contra, han fet un pas enrere en la constructora Sacyr, en el capital hi ha pujat fins el 4,27%.

Abengoa és una altra de les empreses que ha vist com la pressió dels baixistes ha augmentat fins a l’1,12% des del 0,22%. Cal destacar que divendres les accions tipus B de la companyia andalusa van tocar el sòl de 0,010 euros.

Noticias relacionadas

contador