Els resultats d'Endesa no han estat gaire ben rebuts pel mercat. A les caigudes que registra el valor aquest dimecres (superiors al 2%) s'uneixen les dures valoracions dels analistes sobre els comptes, que no han agradat. I és que la companyia ha retallat un 71% el benefici el 2023, fins als 742 milions d'euros. Són xifres "decebedores" i, a més, estan "per sota de les previsions".
- 19,82€
- -1,39%
"Els resultats del 2023 deceben i estan per sota del consens del mercat a Ebitda i benefici net, però mostren una sòlida generació de caixa", comenten els estrategs de Bankinter, que comenten quins en són els aspectes negatius i positius que han afectat els comptes de l'energètica.
Entre els impactes negatius que han portat a una caiguda en resultats el 2023 esmenten la mala evolució del negoci de gas, amb menors volums i pèrdues al marge unitari en gas, el cost més elevat del deute, l'impost sobre l'1,2% dels ingressos no regulats i els impactes extraordinaris, com ara el laude arbitral del gas i les provisions.
"Pel costat positiu destaca la nova capacitat i més factor de càrrega en renovables, la normalització del recurs hidràulic, la millora del marge unitari de generació i comercialització en electricitat, i la forta generació de caixa gràcies a una bona gestió del circulant", comenten.
Pel que fa a les guies per al 2024, en la presentació de resultats Endesa manté les estimacions del Pla Estratègic anunciat al mes de novembre passat, amb un Ebitda d'entre 4.900 i 5.200 milions d'euros, un benefici net ordinari d'entre 1.600 i 1.700 milions i un DPA d'1,10 euros/acció (1,00 euro dividend sòl).
"Aquestes guies podrien ser una mica optimistes després d'aquests resultats", consideren els analistes de Bankinter, que diuen que "si l'acció reacciona amb caigudes", com està passant, llavors "seria una bona oportunitat de compra". Per què? Doncs perquè Endesa presenta "ràtios de valoració atractives".
En base a les estimacions d'aquests experts, el PER se situaria en 11,5x per al 2024. A més, esmenten l'"alta rendibilitat per dividend: 6,0% amb el DPA sòl d'1,00 euros/acció", i també els "avenços en descarbonització" que està fent la companyia, de manera que renovables i nuclear representen més del 71% de la capacitat instal·lada i el 81% de la producció. Finalment, parlen de la "sòlida estructura financera", amb una ràtio de deute net/Ebitda de 2,2x per al 2024.
A Bankinter mantenen el consell de comprar els títols de la companyia, i també el preu objectiu que li atorguen, de 23,40 euros per acció.
"PER SOTA DEL QUE S'ESPERAVA"
Els resultats d'Endesa, comenten per part seva els experts de Sabadell, estan "per sota del que esperava" el consens, per ells mateixos i també per sota de la guidance de l'empresa en reportat.
"L'Ebitda va ser de 3.777 milions (-32% vs. 2022, -26% vs. Sabadell, -20% vs. consens) i el benefici reportat va ser de 742 milions (-71% vs. 2022, -64% vs. Sabadell, i -49% vs. consens)", recorden, encara que expliquen que ha estat "una mica millor en termes comparables" (sense extraordinaris negatius com a provisions de despeses de reestructuració i laude arbitral de gas 2023 i excepcionals resultats del 2022).
En aquest cas, l'Ebitda ha estat un 18% inferior al del 2022 i el benefici, un 60% menor. En qualsevol cas, a Sabadell valoren que Endesa hagi retirat les guies del període 24-26. Reiteren el consell de comprar i el preu objectiu de 22,96 euros que atorguen als seus títols.
Finalment, a Renta 4 també esmenten que les xifres donades a conèixer per la companyia estan "per sota de previsions i objectius". "L'Ebitda en termes comprables baixa un 18% (reportat -32%), per sota de les nostres expectatives que ja se situaven per sota de l'objectiu que van donar de cara al final de l'any", comenten aquests analistes.
Recorden que l'Ebitda "està afectat per efectes no recurrents (provisió de reestructuració de plantilla per 165 milions d'euros i laude arbitral del gas per 450 milions) després d'un 2022 extraordinàriament positiu", i indiquen que "la comparativa amb el consens ja no és vàlida" que no sabem quines són les aportacions, si comparable o reportat”.
"El negoci liberalitzat en termes comparables baixa un 19% malgrat la millora del marge d'electricitat a l'engròs producció renovable, la normalització de la comercialització i la positiva gestió de la gestió curta, com a conseqüència que els marges del negoci de gas evolucionen negativament pel positiu marge extraordinari del 2022 i les ineficiències en les cobertures que no s'han recuperat al quart trimestre tal com estava previst, i els resultats més baixos del negoci extrapeninsular”, afegeixen a Renta 4.
Tot i que el negoci de xarxes "millora per l'absència de reliquidacions negatives de l'any passat malgrat el menor RAB i l'augment dels costos fixos". A més, es recullen "certs efectes extraordinaris negatius aquest any (208 milions d'euros, 1,2% taxa impositiva extraordinària ja registrada als nou primers mesos), mentre que el 2022 es van registrar alguns positius (bo social 152 milions)".
A Renta 4 comenten també que el benefici net, "per sota de les nostres xifres significativament, es veu afectat per majors amortitzacions per majors inversions, pel pitjor resultat financer per més cost del deute (3,2% vs. 1,4% el 2022), i majors provisions (principal diferència amb les nostres xifres)".
El deute net, una mica per sobre de la previsió de Renta 4 malgrat una positiva gestió del circulant encara amb elevades inversions, "permet mantenir un palanquejament reduït en comparativa amb la resta del sector". Endesa, remarquen aquests experts, ha reiterat els objectius de cara al 2024-2026. Reiteren el consell de mantenir i el preu objectiu de 21,22 euros.