Què passarà amb els accionistes de Credit Suisse que no estiguin d'acord amb la venda forçada a UBS? Aconseguirà aquesta operació recolzada pel govern suís frenar una crisi bancària global? Els analistes de Pantheon Macroeconomics en comenten el següent.
- 0,82Fr.
- 0,00%
- 26,71Fr.
- -0,67%
"Tenim poca visió general del que passarà amb els creditors principals i subordinats, però suposem que els seus bons romandran lliures de càrregues. Els dipositants, òbviament, estaran protegits. Les demandes són inevitables, principalment de grans grups d'accionistes, però des de la nostra posició no sorprèn en absolut que les autoritats suïsses estiguin usant els seus poders per dictar els assumptes, atesa la importància sistèmica de Credit Suisse”.
Aquests experts destaquen que "el comunicat de premsa del BNS ha destacat que l'adquisició assegurarà "l'estabilitat financera i protegirà l'economia suïssa en aquesta situació excepcional". No tenim cap dubte que els reguladors i les autoritats de la UE seran igualment severs si un o més bancs europeus de la mateixa mida es fiquen en problemes".
"Per als mercats", afegeixen, "l'anunci marca el segon cap de setmana consecutiu que les autoritats han hagut d'immobilitzar les institucions financeres en dificultats. Això és desconcertant i invocarà records del caos financer que es va transformar en la crisi financera mundial i la gran recessió".
D'altra banda, assenyalen que "les accions bancàries continuaran sent volàtils mentre els inversors sospesen la perspectiva de noves víctimes". Encara que "en resum", assumeixen "que els mercats descomptaran que les autoritats desactiven una granada de mà, en lloc de llançar-ne una".
Segons la seva valoració, “les autoritats estan actuant sobre la base del principi de precaució. No tenim idea dels detalls dels problemes de Credit Suisse, però no es tracta de Lehman Brothers. No obstant, les autoritats, que recorden bé la crisi financera, ja no estan d'humor per córrer aquests riscos, especialment amb les grans institucions”.