moody s adopte une perspective negative sur les notes souveraines mondiales

Els bancs espanyols han registrat aquest dimarts pujades de forma generalitzada a borsa. Moody's ha elevat la valoració de CaixaBank, Bankinter, Sabadell i Unicaja. Unes accions de qualificació "motivades per millors condicions operatives i creditícies a Espanya" i que també reflecteixen el canvi a positiva des d'estable de la perspectiva de la qualificació del deute públic espanyol 'Baa1'.

  • 1,85€
  • 2,58%
  • 4,48€
  • 1,20%
  • 7,70€
  • 1,42%
  • 9,55€
  • 2,34%
  • 5,30€
  • 2,51%
  • 1,07€
  • 1,51%

Com expliquen des de l'agència de qualificació, aquest entorn operatiu cada cop més favorable i les millors condicions creditícies estan exercint un impacte positiu als perfils crediticis individuals dels bancs espanyols.

"Als darrers deu anys, Espanya ha vist una millora substancial en les seves condicions creditícies. Això s'evidencia en una marcada reducció del deute del sector privat". Moody's també considera "que els majors costos del servei del deute per als prestataris espanyols, que van augmentar considerablement el 2023, s'alleujaran el 2024, ja que els tipus de mercat seguiran baixant des del màxim assolit el setembre del 2023".

A més, "la solvència dels bancs espanyols se sustenta en bones condicions de finançament en general, recolzades per una base de dipòsits de clients àmplia i estable que cobreix la majoria de les necessitats de finançament dels bancs", assenyalen.

Així, en concret, sobre CaixaBank, exposen que la millora de l'avaluació creditícia base (BCA) a baa2 des de baa3 reflecteix la millora del perfil creditici del banc en el context d'un entorn operatiu més sòlid per als bancs espanyols.

També reflecteix l'opinió de Moody's que gràcies a la seva franquícia líder en bancassegurances, s'espera que CaixaBank mantingui una posició sòlida a l'actual entorn de tipus d'interès, cosa que li permetria mantenir una alta rendibilitat. La millora també reflecteix l'opinió de l'agència de qualificació que qualsevol risc creditici a la baixa derivat de pressions inflacionàries i taxes d'interès altes no afectarà materialment les mètriques de solvència del banc.

La millora de les qualificacions de dipòsits a llarg termini i de deute sènior quirografari de CaixaBank a 'A2' i 'A3', des d''A3' i 'Baa1', respectivament, mostra la millora de la BCA del banc a 'baa2' des de 'baa3', el resultat sense canvis de l'anàlisi falla avançada (LGF) de Moody's, que resulta en tres nivells de millora per a les qualificacions de dipòsits i dos nivells per a les qualificacions de deute sènior no garantit, i el supòsit sense canvis de Moody's d'una probabilitat moderada de suport governamental, cosa que no resulta en una millora de les qualificacions del banc, perquè les qualificacions de CaixaBank, abans del suport governamental, ja són més altes que la qualificació sobirana ('Baa1').

Per a Sabadell, la millora de la BCA a 'baa3' des de 'ba1' reflecteix la millora de la solvència del banc en el context de condicions operatives més sòlides per als bancs espanyols, així com la millora dels indicadors de qualitat d'actius del banc després d'una reducció important de riscos del seu balanç als darrers anys i l'enfortiment gradual de la seva rendibilitat impulsat per l'augment dels tipus d'interès.

La BCA també reflecteix el gran estoc d'actius líquids del banc, cosa que mitiga la seva dependència relativament alta del finançament del mercat, i la modesta posició de capital, limitada per un gran estoc d'actius per impostos diferits.

L'afirmació de les qualificacions de dipòsits a llarg termini de 'Baa1' i 'Baa2' d'MTN sènior no garantit de Banc Sabadell mostra la millora de la BCA del banc a 'baa3', resultat de l'anàlisi LGF avançada de Moody's, que resulta en un augment sense canvis d'un nivell per a la qualificació sènior no garantida d'MTN i dos nivells d'augment per a les qualificacions de dipòsits, i l'avaluació sense canvis de Moody's d'una probabilitat moderada de suport governamental, que ara resulta que no n'hi haurà més millores en la qualificació per als dos instruments.

Pel que fa a Bankinter, la millora de la BCA a 'baa1' des de 'baa2' ve per la millora de la solvència del banc en el context d'unes condicions operatives més sòlides per als bancs espanyols i reflecteix el sòlid perfil de risc creditici del banc, principalment en termes de qualitat d'actius i rendibilitat, situant-se les mètriques relacionades entre les més sòlides del sector bancari espanyol. La BCA del banc també reflecteix les adequades ràtios de capital i el sòlid finançament, compost en gran mesura per dipòsits de clients.

La millora de les qualificacions de dipòsits a llarg termini de Bankinter a 'A2' des de 'A3' ve per la millora de la BCA del banc a 'baa1' des de 'baa2', pel resultat sense canvis de l'anàlisi LGF avançad de Moody's que resulta en dos nivells de millora per a les qualificacions de dipòsits i per descomptat sense canvis de Moody's d'una baixa probabilitat de suport governamental, cosa que dona com a resultat que no s'augmentin més les qualificacions del banc.

Per acabar, sobre Unicaja, expliquen que la millora de la BCA a 'ba1' des de 'ba2' reflecteix la millora de la posició de solvència del banc en el context de condicions operatives més sòlides per als bancs espanyols. En particular, Unicaja ha millorat significativament les seves mètriques de risc d'actius des de nivells febles després d'una caiguda significativa a l'estoc d'actius dubtosos el 2023. La solvència del banc també està recolzada per una sòlida posició de finançament i liquiditat, caracteritzada per una cartera minorista gran i granular a base de dipòsits i matalàs considerable d'actius líquids.

La millora de les qualificacions de dipòsits a llarg termini d'Unicaja a 'Baa2' des de 'Baa3' reflecteix: la millora de la BCA del banc a 'ba1' des de 'ba2', el resultat sense canvis de l'anàlisi LGF avançat de Moody's que resulta en dos nivells de millora per a les qualificacions de dipòsits i el supòsit sense canvis de Moody's d'una baixa probabilitat de suport del govern, cosa que resulta que no s'augmentin més les qualificacions de dipòsits del banc.

D'altra banda, sobre Santander, cometen que l'afirmació de l'avaluació creditícia base (BCA) 'baa1' reflecteix la fortalesa del seu model de negoci amb posicions de lideratge a diversos mercats principals, tant en economies madures com emergents amb diferents cicles crediticis. Moody's espera que la diversificació de negocis de Santander continuï "brindant una generació sostinguda de guanys i una baixa volatilitat dels guanys".

Mentrestant, l'afirmació de les qualificacions de dipòsits a llarg termini i deute sènior no garantit d''A2' reflecteix en primer lloc l'afirmació de la BCA independent del banc a baa1. En segon lloc, el resultat sense canvis de l'anàlisi de pèrdua en cas de falla avançada (LGF) de Moody's que resulta en tres nivells de millora respectivament per a les qualificacions de dipòsits i deute sènior no garantit, que no obstant estan limitades a A2, dos nivells per sobre de la qualificació sobirana d'Espanya (Baa1).

En tercer lloc, reflecteix el suposat inalterat de Moody's d'un suport governamental moderat, que no dona com a resultat un augment addicional perquè les qualificacions de Banc Santander, abans del suport governamental, ja són més altes que la qualificació sobirana.

Pel que fa a BBVA, l'afirmació de la BCA 'baa2' mostra la fortalesa del seu model de negoci recolzat per la diversificació geogràfica a mercats amb diferents cicles crediticis i de tipus i pel mix de negoci, altament orientat cap a la banca minorista i comercial , que es tradueix en una generació sostinguda de beneficis i una baixa volatilitat dels beneficis a través del cicle.

L'afirmació de les qualificacions de dipòsits a llarg termini d''A2' i de deute sènior no garantit d''A3' de BBVA reflecteix, per una banda, l'afirmació de la BCA independent del banc a 'baa2', a més del resultat sense canvis de l'anàlisi LGF avançada de Moody's, que resulta en tres i dos nivells de millora, respectivament, per a les qualificacions de dipòsits i deute sènior no garantit. De l'altra, el suposat inalterat de Moody's d'un suport governamental moderat, que no dona lloc a cap millora addicional, perquè les qualificacions de BBVA, abans del suport governamental, ja són més altes que la qualificació sobirana d'Espanya (Baa1).

Noticias relacionadas

contador