marine le pen predit le chaos si emmanuel macron est reelu

Quan falten només dos dies per a la celebració de la segona volta de les eleccions franceses (aquest diumenge, 24 d'abril), els analistes segueixen donant voltes a la possibilitat que Marine Le Pen, la líder d'ultradreta, guanyi Emmanuel Macron. Encara que el triomf d'aquest últim està gairebé assegurat, ningú no descarta una sorpresa, i per això s'analitzen les possibles conseqüències, si acaba succeint.

L'agència Scope es refereix específicament a la reacció dels bancs, si Le Pen s'acaba imposant, i conclou que “a diferència de fa cinc anys, els bancs francesos semblen menys vulnerables a una presidència nacionalpopulista”.

Una victòria de Le Pen estaria, a l'escala geopolítica de Richter, a l'alçada del Brexit i de l'adveniment de la presidència de Trump

Sam Theodore, consultor sènior de Scope Group, al·lega tres motius per justificar l'afirmació anterior. En primer lloc, el sector bancari francès ha mostrat, en general, "una fortalesa, un sentit comú i una estabilitat tranquil·litzadors en els darrers anys". Assenyala Theodore que, en 35 anys analitzant el sector bancari francès, no recorda haver-lo vist tan bona forma financera, prudencial i empresarial com actualment. "La rendibilitat no és brillant, però en realitat mai no ho ha estat, en gran part a causa d'unes ràtios de costos-ingressos molt elevats i pitjors que la mitjana europea", afegeix.

En segon lloc, la normativa bancària, encara que fa gairebé una dècada que està en vigor, ara és percebuda amb més confiança i estima que fa cinc anys. "El Mecanisme Únic de Supervisió ha demostrat la seva eficàcia durant diversos anys. Els supervisors bancaris no han fallat, almenys pel que fa als bancs francesos. I tampoc no han sorgit les discrepàncies inicialment temudes entre el BCE i les autoritats nacionals competents franceses", continua.

En tercer lloc, els bancs francesos van netejar la imatge negativa durant la pandèmia, una imatge que els havia perseguit després de la crisi financera mundial. "No només han restablert i preservat uns sòlids fonamentals prudencials i financers -incloent-hi la qualitat dels actius-, sinó que també han exercit un paper actiu i constructiu a l'hora de proporcionar finançament a les llars i als particulars durant la pandèmia, sovint juntament amb el suport financer i les garanties dels agents del sector públic.I, amb la recentment anunciada sortida de Société Générale de Rússia mitjançant la venda de la seva filial russa a un oligarca local, aviat s'esvairà aquesta taca al banc i a la imatge del sector", detalla Sam Theodore.

Tot i això, aquest expert reconeix que seria imprudent passar per alt les implicacions negatives d'una presidència de Le Pen per als bancs i els mercats financers de França. "Potser no canvien les regles del joc, però tampoc pot ser intranscendent", afirma.

Theodore considera que una presidència d'extrema dreta no hauria d'afectar les activitats domèstiques dels bancs -préstecs a les llars i a les empreses-, llevat que el país entri en estancament econòmic o en recessió. Tot i això, podria fer saltar les alarmes respecte al compromís de França amb Europa i amb la globalització en general, àrees en què els grans bancs francesos han destacat tradicionalment.

A causa del seu perfil de banca universal i la seva important petjada europea, els grans grups francesos no estarien gaire contents sota una presidència de Le Pen, reconeix. Especialment BNP Paribas, Société Générale i, en menor mesura, Crédit Agricole, que tenen una presència europea més àmplia. Com a recordatori, tots tres, així com BPCE (principalment orientat al mercat nacional), van ser inclosos a la llista del Consell d'Estabilitat Financera (FSB) dels 30 bancs d'importància sistèmica mundial (G-SIB, per les sigles en anglès) el 2021.

"UN ESDEVENIMENT MOLT NEGATIU"

Des de Scope consideren que una victòria de Le Pen seria "un esdeveniment molt negatiu", independentment del moment, però especialment ara, quan la unitat i la determinació europees són més necessàries que mai per donar suport a Ucraïna contra la invasió de Rússia.

"Gràcies a la posició central de França al continent (actualment reforçada per la seva presidència temporal de la UE), una victòria de l'extrema dreta estaria, a l'escala geopolítica de Richter, a l'alçada del Brexit i de l'adveniment de la presidència de Trump, i podria ser més pertorbadora que la victòria electoral dels populistes italians el 2018", avisen.

Noticias relacionadas

contador