• Berkshire Hathaway, empresa controlada per Buffett, ha incrementat la seva participació
  • La tecnològica puja un 3% a l'any, davant la revalorització del Nasdaq
tienda apple

Poques coses poden animar més als inversors que algú com Warren Buffett aposti per un títol. Així va ser al maig, quan es va conèixer la notícia que Berkshire Hathaway havia pres una participació important a Apple, valor que puja des de llavors un 20%. La signatura inversora que controla l''Oracle d'Omaha' ha tornat a comprar una quantitat important d'accions, i els analistes ho tenen clar: recomanen seguir al 'gurú de l'estil value'.

  • 229,87$
  • 0,59%
  • 476,57$
  • 0,96%
  • 20.776,23
  • 0,17%

Al menys així és al cas del 84,6% de les firmes que segueixen al gegant tecnològic, segons dades de Bloomberg. El consens del mercat atorga un preu objectiu de 123 dòlars a 12 mesos, fet que implica un potencial alcista de gairebé el 14% davant del preu de tancament d'aquest dilluns, en 108,51 dòlars.

No obstant això, Apple no ha estat sempre una història d'èxit en els últims temps. Després d'un començament d'any desperançador, al maig queia a prop d'un 15% des de desembre. Un retrocés que arrossegava el Nasdaq. Però el 16 de maig es va conéixer que Berkshire havia acabat el primer trimestre amb una participació de 9,81 milions d'accions, valorada en més de 1.000 milions de dòlars. Només aquell dia, va pujar a la borsa un 3,17%, i va començar una tendència a l'alça per recuperar el que havia perdut.

La setmana passada es va tornar a conéixer una notícia semblant. Berkshire Hathaway havia augmentat la seva participació en un 55%, fins a arribar als 15.227 milions de títols, valorats en 1.455 milions de dòlars. Aquesta vegada també hi va haver impacte a Wall Street, tot i que més limitat. "Les accions van pujar aquest dia un 1,20% (davant del 0,42% del Nasdaq 100), si bé és cert que al maig, quan es va saber de l'entrada de Buffet, ho van fer més d'un 2%. Es podria justificar l''efecte sorpresa' que va tenir la primera presa de posicions", resumeix Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank, on tenen a Apple entre tots els valors recomanats per al mercat nord-americà.

PERSPECTIVAS POSITIVAS

Buffett reforça així la seva presència a una companyia per a la qual, el passat 26 de gener, hi va haver un abans i un després. Aquest dia, la companyia va predir una previsió d'ingressos per al seu segon trimestre fiscal (entre gener i març) entre 50.000 i 53.000 milions de dòlars, el que suposa el primer descens anual a les vendes des del 2003 . Finalment la xifra es va situar als 50.550 milions de dòlars, mentre que en el trimestre següent (abril-juny) es van situar als 42.400 milions de dòlars, un 14% menys que l'any anterior. La venda d'iPhone, el producte més important per als comptes d'Apple, es va enfonsar un 21% fins als 40,4 milions d'unitats.

Atenent a l'evolució dels seus resultats empresarials, les vendes i ingressos de productes Apple s'està sortint del camí alcista

“Atenent a l'evolució dels seus resultats empresarials, les vendes i ingressos de productes Apple s'està sortint del camí alcista", explica Francisco Arco, analista d'XTB, que destaca com aspecte positiu que “cobren rellevància serveis i productes com Apple TV o Apple Watch, accesoris que superen una quota de creixement del 29,6%”.

S'ha de tenir en compte que la dependència de l'iPhone havia augmentat fins a aquest any. Entre l'abril i el juny, tercer trimestre fiscal d'Apple, l'smartphone va suposar el 56% dels ingressos. Menys ja que el 68% de l'últim trimestre natural de 2015, quan la companyia va aconseguir uns resultats récord amb benefici net de 18.000 milions de dòlars. "Els motius que expliquen aquesta caiguda són el descens de les vendes a la Xina, una menor freqüència a l'hora de canviar d'smartphone per part dels consumidors i el llançament de l'iPhone SE, un producte més barat orientat a emergents però que podria estar provocant menor vendes de l'iPhone d'alta gama, que reporta marges molt més grans", opina López-Gálvez. Així, els riscos més grans per la tecnològica serien la dependència de l'iPhone i la fortalesa del dòlar, que afecta a les seves exportacions i "espaca del seu control".

Els riscos més grans per a la tecnològica serien la dependència de l'iPhone i la fortalesa del dòlar, que afecta a les seves exportacions i "escapa del seu control"

Però la capacitat de generar ingressos de l'iPhone no és aigua passada. “Encara que últimament està enregistrant caigudes de vendes en pràcticament tots els seus articles, hi ha moltes esperances posades en el proper llançament de l'iPhone 7”, assenyala l'analista de Self Bank, que destaca no obstant això “el marge de creixement a l'apartat de serveis com a música, aplicacions i serveis financers, per aquest motiu les tecnològiques siguin una de les principals amenaces de la banca tradicional”. A més, “a llarg termini, el mercat està desitjós de conèixer quina és la seva estratègia de cara a introduir-se al mercat dels automòbils i la mobilitat. Aquest negoci podria ser la solució a la dependència que té de l'iPhone”, agrega l'expert.

PER QUÈ APOSTA BUFFETT PER APPLE?

El primer que cal tenir en compte davant aquesta pregunta és que la compra d'accions és de Berkshire Hathaway. Si bé és cert que és l'empresa que actua com a vehicle inversor de l''Oracle d'Omaha', la decisió podria haver estat presa per Todd Combs i Ted Weschler, antics gestors de fons que es van incorporar a Berkshire el 2012 amb una cartera autònoma per invertir. El propi Buffett va assenyalar que algunes inversions 'menors' com la d'Apple la van realitzar aquests gestors, segons va publicar Bloomberg.

Així i tot, aquests analistes segueixen la filosofia d'inversió coneguda com 'value investing'. És a dir, apostar per companyies que a llarg termini tinguin capacitat de generar valor i superar als seus competidors, així com estar infravaloradas en l'actualitat. Malgrat això, i a la forta aposta en IBM que va realitzar Buffett en 2011 i que no ha estat la seva decisió més reeixida, el multimilionari no sol tenir preferència per les tecnològiques.
No obstant això, “Apple no és una tecnològica a l'ús. Cotitza a ràtios de PER (preu sobre benefici) estimat molt inferiors a la mitjana del sector, per la qual cosa es podria afirmar que en comparació del seu sector, l'acció està barata”, argumenta López-Gálvez.

L'analista de Self Bank recorda a més que “a diferència de Amazon, Facebook o Alphabet, Apple compta amb una rendibilitat per dividend del 2% anual, al que cal sumar l'ambiciós programa de recompra d'actius que està duent a terme des de 2013, que permetrà repartir el benefici entre menys accions”.

contador