ep exterior del auditorio once antes de que comience la segunda convocatoria de la junta general
Alberto Ortega - Europa Press

Els accionistes de Ferrovial han aprovat a la Junta la fusió inversa amb la filial neerlandesa (Ferrovial International) i el trasllat de la seu social de la companyia des d'Espanya als Països Baixos, que ha provocat una enorme polèmica pública.

  • 28,92€
  • 0,28%

La previsió era que el trasllat fos aprovat per àmplia majoria. A la Junta hi han assistit accionistes que representen més del 76,6% del capital de Ferrovial.

Després d'aquesta operació, Ferrovial International sol·licitarà la cotització a les borses de valors d'Espanya i Amsterdam, un pas previ per sol·licitar posteriorment la cotització al mercat de valors dels Estats Units.

SEGONA CONDICIÓ

Cal recordar que, perquè la seva seu social passi a ser als Països Baixos, cal complir una segona condició a més de l'aprovació per part de la Junta.

Així, després de la trobada amb els accionistes, s'obre un termini d'un mes -fins al 13 de maig- perquè aquells que hagin votat en contra de la marxa puguin exercir el dret de separació i poder vendre les seves accions a canvi de contraprestació de l'empresa.

És molt important tenir present que no és una obligació sinó un dret que tenen els accionistes que hagin votat en contra del canvi de seu. A cadascú que ho sol·liciti, la companyia li comprarà les seves accions a un preu de 26 euros per acció.

Si el volum de peticions de separació supera els 500 milions d'euros (un nivell que s'ha autoimposat Ferrovial i que, als nivells de cotització actuals, suposa un 2,5% del capital), aleshores el canvi de seu no es realitzarà.

Tot i que s'està especulant molt al mercat amb possibles negatives al trasllat, això no afectaria el resultat favorable de la Junta i s'espera que tampoc no afecti la segona condició si els que es neguen a la marxa al final no exerceixen el dret de separació.

Així, els últims dies s'ha publicat que Leopoldo del Pino, germà del president Rafael del Pino i que posseeix el 4,25% de Ferrovial, votarà en contra del trasllat.

També s'havia informat que el fons sobirà de Noruega, Norges Bank Investment Management (NBIM), amb l'1,5%, diria igualment 'no', encara que finalment el recolzarà. Cal insistir que els opositors haurien d'exercir el dret de separació per frenar l'operació i que s'hauria de superar aquest límit del 2,5% del capital, cosa que, certament, el mercat no espera que passi.

ELS ANALISTES NO ENTREN EN ENFRONTAMENTS

Davant de la tensió política, cal destacar la tranquil·litat de Ferrovial a la borsa i també la tranquil·litat dels analistes, que han evitat en tot moment entrar a valorar aspectes aliens al que és purament empresarial i insisteixen que la mesura "té sentit estratègic".

"La sortida a borsa als EUA té sentit estratègic per a Ferrovial, amb més del 80% del valor dels seus actius a Amèrica del Nord", assenyalen els experts de Jefferies. "Un accés més gran als mercats de capitals locals facilita les oportunitats de creixement a llarg termini", afegeixen.

Jefferies remarca que la companyia té aproximadament el 90% dels seus accionistes fora d'Espanya, on espera més oportunitats de creixement, especialment als Estats Units. "Els accionistes internacionals representen el 93% de la base inversora i als Estats Units hi ha escassetat d'empreses cotitzades amb exposició a carreteres i aeroports", precisa.

Noticias relacionadas

contador