- 0,00€
- 0,00%
El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat l'anul·lació d'una sanció de 25.780.000 d'euros imposada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Telefónica l'octubre de 2014 per determinats compromisos de permanència, incloent-hi en els seus contractes per a petites i mitjanes empreses, que considerava que limitaven la capacitat dels clients de canviar d'operador.
La Secció Tercera de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació presentat per l'Advocat de l'Estat contra la decisió adoptada el setembre de 2017 per la Secció Sisena de la Sala del Contenciós-Administratiu de l'Audiència Nacional, que estimava el recurs interposat per Telefónica Móviles contra la resolució de la CNMC.
La resolució considerava que l'operadora va establir determinades clàusules als contractes de prestació de serveis minoristes de comunicacions mòbils a clients empresarials amb "efectes restrictius de la competència", ja que, segons la seva opinió, es va limitar "desproporcionadament" la capacitat dels clients de Telefónica per canviar d'operador.
El TS assenyala que no s'ha provat que la conducta de Telefónica constitueixi "una restricció de la competència"
Així mateix, el regulador considerava a l'hora de prendre la seva decisió que amb aquesta decisió de l'operadora incumbent s'incrementaven "substancialment" els costos en els quals han de incórrer els competidors per guanyar clients a costa de Telefónica Móviles.
En la seva sentència del passat 18 de febrer, el TS assenyala que no s'ha provat que la conducta de Telefònica amb la posada en marxa dels contractes de serveis de comunicacions 'Premium especial pimes' per a la fidelització dels seus clients constitueixi "una restricció de la competència per apreciar l'il·lícit administratiu".
Així, afegeix que l'apreciació de la CNMC que sanciona Telefónica per considerar que els descomptes practicats constitueixen una restricció de la competència no resulta degudament fundada ni justificada, ja que es basa en una interpretació i aplicació d'aquest concepte que sembla ser més àmplia de l’acceptable segons les pautes jurisprudencials.
A més, afegeix que es recolza en una sèrie d'afirmacions sobre les circumstàncies concretes en què s'insereix l'actuació litigiosa que han resultat desvirtuades en el procés a través de proves pericials que analitzen el context econòmic i jurídic en què es desenvolupen els contractes, la naturalesa dels béns i serveis i la intenció de Telefónica.
D'aquesta manera, la Sala dona la raó a Telefónica a acreditar que amb aquests els seus contractes no han afectat la lliure competència i, per tant, no ha incorregut en infraccions dels articles 1 de la Llei de Defensa de la Competència (LDC) ni del 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFSU), pels quals havia estat sancionada.