- La nova jornada de pujades del petroli estava llastrant la seva cotització...
- ...però el moviment corporativa ha resultat un impuls per al sector
Semblava una sessió de turbulències però les aerolínies han aconseguit remuntar el vol aquest dijous. L'anunci d'IAG de la seva compra del 4,61% de Norwegian i les seves intencions de llançar una OPA per la companyia noruega han animat el sector a borsa. En liderar les caigudes a posar-se al capdavant de les pujades després de conèixer l'operació.
La pujada del preu del petroli estava llastrant la cotització de les principals aerolínies europees. El barril de Brent, referència a Europa, ha pujat un 0,24% fins als 72,23 dòlars, lluny dels 73,09 dòlars que va arribar a marcar puntualment dimecres i van suposar màxims des de novembre de 2014 (73,41 dòlars). El Brent acumula ja unes pujades del 7,6% durant les últimes cinc sessions, de l’11,5% durant l'últim mes i del 10,2% aquest 2018.
Però aquest factor ha passat a un segon pla després de l'anunci d'IAG. A Alemanya, Lufthansa va passar de perdre un 0,8%, abans de conèixer la notícia, a pujar un 2,2% i liderar la pujades del DAX 30, el principal índex alemany. Al Regne Unit, la cotització d’EasyJet ha ballat al mateix ritme. Les accions de l'aerolínia britànica cedien un 0,7%, fins que l'anunci del seu 'compatriota' ha disparat les seves accions al capdavant de l'FTSE 100, amb un repunt del 2,5%.
Tant l'alemanya com la britànica també havien estat notícia aquests dies. Lufthansa i EasyJet estarien relacionades amb l'anunci que va realitzar aquest dimecres la companyia Alitalia, en procés de venda i gestionada per tres administradors concursals, sobre la proposta de tres ofertes de compra que hauran de ser encara examinades. Les dues serien les millors situades per aquesta compra.
Ryanair també ha respost a l'interès d'IAG per Norwegian. Les seves accions a la Borsa de Londres pugen un 2% aquest dijous. I, per descomptat, els dos protagonistes també reaccionen en borsa. Les accions d'IAG cotitzen amb molta volatilitat, a hores d'ara cauen un 0,14%, però quan s'ha conegut la notícia s'han capgirat i pujaven un 1% a l'IBEX-35, encara que durant les primeres hores de la sessió cotitzaven amb caigudes que han arribat fins i tot fins al 3%. Per la seva banda, Norwegian cotitza amb pujades del 20,8% fins als 22,6 euros.
RISCOS A L'AIRE
Els moviments corporatius animen unes companyies que compten amb un seguit d'amenaces a curt termini. A més de l'esmentada pujada del preu del petroli, el Brexit pot colpejar amb força les companyies europees. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea té un impacte més gran en les aerolínies que en altres indústries.
La culpa d'això és la regulació aeronàutica. Després de la seva sortida, el país britànic deixarà automàticament d'estar cobert pels acords de transport de la Unió. Això tindrà conseqüències pel que fa als drets de trànsit i altres aspectes coberts per aquests acords.
D'altra banda, els missatges proteccionistes preocupen les aerolínies. El sector és un dels grans beneficiats de la globalització del comerç mundial. Per això, els aires de proteccionisme que sorgeixen a l'actualitat, sobretot als Estats Units, suposen una amenaça per a les aerolínies.
Un risc que destaquen els analistes d'HSBC. "Si bé, la indústria de les aerolínies s'ha estat globalitzant durant els últims deu anys, no és immune a les tendències polítiques mundials, que actualment qüestionen els mèrits de la globalització i potencien els nacionalismes i proteccionismes", afirmen des del banc britànic.