f 35 lockheed martin us air force 20230617141614

El conflicte entre Israel i Palestina ha tingut el seu ressò als mercats. Mentre que la majoria de parquets s'han tenyit de vermell i els valors turístics s'han estavellat, les empreses del sector de la defensa s'han erigit com les grans triomfadores d'aquest enfrontament desafortunat.

A hores d'ara, l'S&P 500 Aerospace & Defense Industry Index remunta amb ganes per sobre del 4%. Des del començament d'any, aquest selectiu elaborat per Standard & Poor's s'ha deixat un 10% als mercats, del qual gairebé un 9% correspon a l'últim trimestre.

Un dels valors que més impulsa aquest índex és Lockheed Martin. La companyia de Maryland, especialitzada en la indústria aeroespacial i militar, repunta un 6% aquest dilluns enfront de les pèrdues acumulades del 12,4% des del començament d'any.

Del seu costat, Northrop Grumman, el quart contractista més gran de defensa militar dels EUA, es dispara fins gairebé el 10% en contrast amb les pèrdues acumulades de prop del 15% que firma aquest any. Al seu torn, Raytheon Technologies (RTX) suma una mica més d'un 3% enfront de les pèrdues de gairebé el 30% des del començament del 2023 i General Dynamics, el cinquè contractista de defensa més gran del món, puja un 7% i retalla pèrdua anual a menys del 5%.

A Europa, els valors del sector també pugen amb ganes. És el cas de Rheinmetall, Thales o BAE Systems, que repunten un 6%, un 4,5% i un 4%, respectivament. La companyia germànica està vivint un gran any i acumula una pujada del 33%, mentre que la francesa Thales s'ha revalorat un 12% aquest 2023 i BAE, que recentment va signar un acord de 4.000 milions per construir submarins i va adquirir el negoci aeroespacial de Ball, ha remuntat gairebé un 20% als mercats aquest any.

Els experts de Renta 4 destaquen "un risc geopolític a l'alça després de l'atac per sorpresa de Hamàs a Israel, que s'ha traduït en una declaració oficial de guerra per part del primer ministre israelià", i es mantenen "pendents de les conseqüències que això pugui portar".

Aquests analistes afegeixen que "els primers efectes es deixen notar en el preu del cru, que aquest matí ha arribat a avançar un 5% enfront de temors de disrupcions en l'oferta". Cal assenyalar que, segons WSJ, l'Iran, que produeix al voltant del 5% del petroli que hi ha al mercat, podria estar molt involucrat en aquest conflicte. Així mateix, el preu del gas ha pujat amb força després que Chevron hagi confirmat que el Ministeri d'Energia israelià l'ha ordenat tancar el camp de Tamar.

El conflicte s'ha cobrat més de 1.000 víctimes des del seu esclat dissabte passat i tot sembla indicar que el compte continuarà augmentant a mesura que passin els dies. L'ONU ha demanat la creació de corredors humanitaris per portar aliments a Gaza. Segons els seus càlculs, almenys 70.000 palestins a Gaza estan buscant refugi.

Noticias relacionadas

contador