ep archivo   un grafico en un ordenador portatil con billetes y monedas a 4 de enero de 2022 en
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

"Continuen els debats sobre l'eficàcia de les garanties de capital mentre els reguladors intenten millorar la capacitat de resistència dels bancs mitjançant requisits de capital més rigorosos i específics", comenten a Scope Ratings sobre el sector bancari europeu després que el mercat s'hagi recuperat en gran mesura de l'episodi de Credit Suisse.

Com apunten des de l'agència, els bancs europeus necessiten 600 milions d'euros addicionals a capital Tier 1 (1.100 milions d'euros a capital total) per complir les reformes finals de Basilea III el 2028, segons el darrer exercici de supervisió de l'ABE. L'augment mitjà ponderat dels requisits mínims de capital Tier 1 va ser del 12,6% a tots els bancs, a causa principalment dels requisits de capital mínim i de risc de crèdit.

Pauline Lambert, directora executiva de l'equip d'institucions financeres de Scope Ratings, assenyala que, "incloent-hi els ajustos específics de la UE que no formen part del marc pur de Basilea III, l'augment del requisit mínim de capital Tier 1 es reduiria en 3, 6 punts percentuals, fins al 9%”. "Aquests ajustaments inclouen els factors de suport per a les PIME i les infraestructures, les disposicions transitòries per a l'output floor vinculat a les empreses no qualificades i al sector immobiliari residencial, i el període d'introducció progressiva per al calibratge de l'output floor".

Però quan es consideren també els requisits del Pilar 2 i els amortidors específics de la UE (O-SII, risc sistèmic, anticíclic), l'augment del requisit mínim de capital Tier 1 s'estima al 9,9% per a tots els bancs de la UE i el 14,7% per als G-SII de la UE. "El dèficit total de capital és de 1.080 milions d'euros, molt similar al dèficit a l'escenari base de Basilea III", afegeix Lambert.

El Banc d'Anglaterra ha ajornat sis mesos l'aplicació de Basilea III, fins a l'1 de juliol del 2025, però el període de transició es reduirà a 4,5 anys, cosa que significa la plena aplicació l'1 de gener del 2030. "Podem esperar polítiques gairebé definitives sobre els riscos de mercat, d'ajust de valoració del crèdit, de crèdit de contrapart i l'operatiu al quart trimestre del 2023, mentre que les relatives al risc de crèdit, el sòl de producció i els requisits d'informació i divulgació estan previstes per al segon trimestre del 2024", diu.

La data d'aplicació al Regne Unit coincideix ara amb el calendari actual dels Estats Units, encara que les autoritats nord-americanes proposen la plena aplicació per a l'1 de juliol del 2028.

"Pel que fa a la Regulació de Requisits de Capital i la Directiva sobre Requisits de Capital (RRC i DRC) els responsables polítics van arribar a un acord provisional aquest estiu sobre una sèrie de temes", afirma.

"Van acordar que l'output floor s'aplicarà a nivell d'entitat, hi haurà una major proporcionalitat a les normes per a les entitats petites i no complexes, un acord perquè els riscos ASG es tinguin en compte en avaluar el valor de les garanties, i s'harmonitzaran els requisits mínims per a les sucursals de bancs de tercers països i la supervisió de les seves activitats a la UE".

L'aplicació està prevista per a l'1 de gener del 2025, però atès el retard anunciat pel Regne Unit, hi podria haver algun desfasament per permetre'n l'homologació.

contador