ep la nube cloud almacenamiento
PIXABAY

L'Autoritat de Competència i Mercats del Regne Unit (CMA) ha iniciat una investigació de mercat sobre el subministrament de serveis d'infraestructura de núvol públic al país davant la dominància que ha detectat d'Amazon i Microsoft en aquest camp. L'objectiu és examinar més a fons el mercat i considerar si hi ha problemes de competència i, si és així, buscar maneres de millorar el subministrament d'aquests serveis.

La investigació, ha explicat aquest dijous en un comunicat la CMA, l'ha llançat a petició d'Ofcom, el regulador britànic de les telecomunicacions, que n'ha expressat la preocupació. En concret, Ofcom ha realitzat un estudi en què ha identificat diverses característiques que dificulten que els clients canviïn i utilitzin múltiples proveïdors al núvol al Regne Unit.

El que més preocupa a Ofcom són les altes tarifes per transferir dades, els descomptes en despeses compromeses i les restriccions tècniques. Però a més l'informe del regulador de telecomunicacions també descriu les preocupacions que hi ha sobre les pràctiques de llicències de programari d'alguns proveïdors del núvol, especialment Microsoft.

"Si no es controla, la competència es podria deteriorar en un mercat digital crític per a l'economia del Regne Unit", apunta Ofcom al seu informe. "Ens preocupa especialment la posició dels líders del mercat Amazon i Microsoft", afegeix.

I és que són els proveïdors líders. Amazon Web Services (AWS) i Microsoft tenien una quota de mercat combinada del 70%-80% el 2022, mentre que Google, el competidor més proper, comptava amb el 5%-10%. En el futur, "si els clients tenen dificultats per canviar i utilitzar múltiples proveïdors, podria resultar més difícil per als competidors guanyar escala i desafiar AWS i Microsoft de manera efectiva", estima.

"No és clar que la competència estigui funcionant bé. Per tant, remetem l'informe a la CMA per a un escrutini més gran i per garantir que els clients segueixin beneficiant-se dels serveis al núvol", remarca Ofcom.

Per la seva banda, la CMA recorda que els serveis al núvol permeten l'accés remot a recursos informàtics sota demanda i a través d'una xarxa, i “moltes empreses els estan adoptant ràpidament i han esdevingut una part essencial de la quantitat de serveis digitals que es lliuren als consumidors".

D'aquí la importància de garantir una competència adequada a través de la recerca en profunditat que han emprès. Sarah Cardell, CEO de la CMA, ha destacat que "es tracta d'un mercat de 7.500 milions de lliures que sustenta una gran quantitat de serveis en línia, des de les xarxes socials fins als models bàsics d'IA", i atès que "moltes empreses ara depenen completament dels serveis al núvol", això "fa essencial una competència efectiva en aquest mercat".

"Una forta competència garanteix la igualtat de condicions perquè el poder de mercat no s'acabi en mans d'uns quants actors, alliberant tot el potencial d'aquests mercats digitals en ràpida evolució perquè les persones, les empreses i l'economia del Regne Unit puguin obtenir-ne els màxims beneficis", ha afegit.

La CMA ha designat membres independents del panell per formar un grup de recerca, que prendrà decisions i publicarà aviat una declaració de qüestions que establirà l'enfocament proposat per l'organisme de competència per consultar-lo.

Està previst que la CMA conclogui la seva investigació l'abril del 2025.

Noticias relacionadas

contador