ep archivo - control de pasajeros en un aeropuerto de canarias
GOBIERNO DE CANARIAS - Archivo

L'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliot, ha afirmat que "en principi" s'estudiarà els casos de les Balears i Canàries per separat de cara a la propera revisió del semàfor Covid-19, prevista per tenir lloc d'aquí a tres setmanes.

Així ho ha declarat durant una entrevista a Europa Press Televisió, afegint que es pretén atendre la sol·licitud d'ambdós governs, tant l'espanyol com el dels arxipèlags.

Tot el conjunt espanyol es manté en color ambre dins el semàfor britànic, fet que suposa que els turistes hauran de sotmetre a una quarantena de deu dies al seu retorn a Regne Unit, tot i que, des del passat 24 de maig, Espanya els permet l'entrada sense cap requisit.

L'ambaixador ha recalcat que, de moment, només s'ha aplicat el semàfor a nivell país, però s'han obert a estudiar les illes (Canàries i Balears) per separat a causa de "la seva situació geogràfica" i per tenir "vols directes a Regne Unit".

Així, ha subratllat que a l'Espanya peninsular la situació "és diferent", en haver-hi un "moviment molt fluid" entre regions sense que s'hi puguin establir controls, per la qual cosa s'ha d'estudiar a la península "en el seu conjunt".

Elliott ha matisat que "entén" altres comunitats que "han fet molt bona feina", com la Comunitat Valenciana, "que té números molt bons", i sap que és "frustrant" no poder rebre turistes britànics, però ha recalcat que, "desgraciadament, per la fluïdesa que hi ha a les fronteres entre regions, no és possible fer segregació dins de l'Espanya peninsular".

L'ambaixador ha explicat que el semàfor mesura quatre factors principals, com són la incidència acumulada de virus, el nivell de vacunació -per la qual cosa ha assenyalat que "va avançant bé a Espanya, però que" té camí per recórrer"-, les variants que puguin aparèixer i la capacitat de seqüenciació que té un país.

El diplomàtic ha matisat que aquests són els "termes genèrics", però que "no es pot dir que hi hagi un llindar fix", perquè s'analitzen tots els factors i "com interactuen entre ells".

"Espanya podria entrar en la pròxima revisió? Doncs sí", ha indicat, afegint que s'està revisant la situació cada tres setmanes perquè la llista "estigui al més actualitzada possible".

"MOURE'S EN TEMPS DE PANDÈMIA ÉS DIFÍCIL"

El Regne Unit va actualitzar el seu semàfor dijous passat, amb efecte a partir d'aquest dimarts, passant Portugal des del color verd a l'ambre, cosa que va provocar que milers de turistes britànics abandonessin el país de manera anticipada.

Sobre això, Elliott ha manifestat que "és complicat" i que són conscients que "moure a nivell internacional en temps de pandèmia és difícil", argumentant que la prioritat dels governs és la salut pública, la qual cosa "vol dir prendre decisions que alguns moments són inconvenients".

"Ho sentim molt", ha assegurat a la seva entrevista a Europa Press Televisió, afegint que l'únic factor que s'està tenint en compte és "la protecció de la salut pública" i que aquesta és la "realitat de conviure amb la pandèmia".

Les aerolínies i agències de viatges britàniques han criticat la "falta de transparència" del govern pel que fa a les decisions sobre les restriccions als viatges, però, en opinió d'Elliott, està demostrant una "transparència exemplar".

En concret, l'ambaixador ha al·legat que estan explicant "en cada moment" quan es van a prendre les decisions, així com les bases i els factors que hi influeixen, però no es poden "anticipar als fets i a la realitat de la pandèmia ".

"És un equilibri difícil", ha assegurat, matisant que el govern britànic intenta ser "al més obert possible" perquè les empreses prenguin decisions amb antelació, però que no poden tenir "una resposta perfecta".

Sobre el cost econòmic de la manca de turistes al Regne Unit, l'ambaixador ha recalcat que no han fet un càlcul de quant serà, sinó que la decisió és "si és segur obrir les fronteres o no".

Noticias relacionadas

contador