ep archivo   el presidente de bbva carlos torres vila presenta los resultados de bbva en 2022 en el
Gabriel Luengas - Europa Press - Archivo

El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha anticipat que "el 2024 tornarà a ser un gran any per a BBVA, amb una contribució més gran al progrés econòmic i social". Així ho ha assegurat en una entrevista realitzada per la mateixa entitat al seu màxim responsable, en què Torres ha remarcat que el 2023 ha estat positiu per al banc en termes estratègics, financers i, especialment, de contribució a la societat.

  • 9,61€
  • 0,08%

Tot això, ha indicat, ha reflectit en l'exercici de l'acció així com a la remuneració per als seus accionistes. Per a l'any que comença preveu, de nou, creixement de l'activitat gràcies a les franquícies capdavanteres del grup i la seva estratègia centrada en digitalització, innovació i sostenibilitat.

El gener del 2023, Carlos Torres Vila va anticipar igualment que el 2023 seria un any de creixement i generació d'oportunitats per al banc i tots els seus grups d'interès. Fent balanç de l'exercici, assegura que “així ha estat, amb escreix, sobretot quant a l'increment de la contribució a la societat a través de la nostra activitat”. En aquest punt, destaca que, en els dotze últims mesos, BBVA va incorporar-hi 11 milions de clients nous. “Això ens ha portat a augmentar el crèdit, que creixia al 8% el setembre. Això és finançament de projectes vitals, hipoteques, pimes i grans empreses”, assenyala. Una part rellevant del finançament és sostenible. “Anem molt per sobre del camí que ens marquem com a objectiu, que hem revisat a l'alça dues vegades”, indica.

Pel que fa a les mètriques financeres, també ha estat un bon any per a l'entitat. Així, el benefici -mancant conèixer les dades de tancament de l'exercici- creixia el setembre a un ritme del 24%, “amb ràtios de rendibilitat i d'eficiència al capdavant d'Europa i una sòlida posició de capital”.

"Esperem que el dividend que paguem per l'exercici 2023 sigui clarament superior al de l'any anterior"

"Tot això es tradueix en bones notícies per als nostres accionistes", declara Torres Vila. El 2023, BBVA va continuar amb els programes de recompra d'accions, incloent-hi 1.000 milions d'euros d'una recompra extraordinària. Des que va començar amb aquests programes, el nombre d'accions de l'entitat s'ha reduït més d'un 12%. Per tant, amb un benefici creixent, un nombre d'accions que es redueix i una política de dividends constant -repartiment d'entre el 40% i el 50% del benefici-, “veiem com el dividend per acció va creixent any rere any”, explica. A més, "esperem que el dividend per acció que paguem als nostres accionistes per l'exercici 2023 sigui clarament superior al de l'any anterior", afirma.

Tot això ha reflectit en el comportament de l'acció. Així, BBVA és el banc que més s'ha revalorat a borsa a Espanya el 2023, un 46%, més del doble que la mitjana dels seus competidors espanyols (+20%) i europeus (+19%). I subratlla: "Si tenim en compte la revaloració de lʻacció i els dividends, lʻincrement de valor per acció per als nostres accionistes el 2023 ha estat del 57%".

PERSPECTIVES PER AL 2024

Mirant cap a l'any que comença, el president de BBVA ha parlat de l'efecte que pugui tenir al banc un possible canvi de cicle de la política monetària. En aquest sentit, preveu un retorn progressiu a un nivell de tipus d'interès normalitzat, però sense arribar al nivell de tipus tan baix de la darrera dècada. Tot i així, avança que l'activitat continuarà creixent, encara que a un ritme menor que durant els darrers anys. A Espanya, per exemple, estima un creixement econòmic de l'1,5%, i proper al 3% a Mèxic, que es veurà recolzat pel bon comportament del consum, el comerç amb el Canadà i els EUA i el potencial de bancarització. Sobre Turquia, ressalta el “gir radical en les polítiques econòmiques per corregir els desequilibris, incloent-hi la política monetària”, així com el seu potencial a llarg termini, cosa que també destaca per a Amèrica del Sud, regió per a la qual anticipa un alentiment del creixement a 2024.

Més enllà del context econòmic, Carlos Torres Vila ressalta les fortaleses estructurals de BBVA, que impulsen la bona marxa en el futur i en què destaquen les franquícies líders amb "enorme capacitat de captació de clients i la seva exitosa estratègia basada en la innovació i la sostenibilitat" . En definitiva, “el 2024 tornarà a ser un gran any per a BBVA, en què seguirem creixent, seguirem tenint impacte positiu en les societats en què estem, contribuint al progrés econòmic i social”, diu.

DEIXAR DE MIRAR MALAMENT LES EMPRESES MÉS RENTABLES

El president de BBVA detalla la importància de la contribució de les empreses i els bancs en particular al benestar de tota la societat. Sobre això, posa èmfasi que “hem de deixar de veure malament que les empreses siguin rendibles, perquè lluny de ser una cosa dolenta, condueix cap al fet que la societat prosperi”. A parer seu, això és especialment rellevant en el cas dels bancs per la tasca que duen a terme. “Un dels factors que més contribueix al desenvolupament econòmic i social a llarg termini de les societats és la inversió privada, que genera creixement econòmic i progrés. Però perquè hi hagi inversió privada cal finançar-la”, afegeix. D'aquesta manera, perquè els bancs puguin fer aquesta tasca de finançament, necessiten tenir una rendibilitat. Per això, “com més creix la nostra activitat, més impacte positiu tenim a la societat”, assegura.

Una manera d'explicar aquest impacte és veure on van els ingressos del banc. “La meitat del que ingressem ho dediquem a tres coses: pagar el sou de les 120.000 persones que treballem al banc; pagar als nostres proveïdors, que també és generar activitat econòmica; i fer front a les provisions de crèdit”, detalla. “L'altra meitat dels ingressos –el benefici abans d'impostos– es distribueix aproximadament un terç a pagar impostos, un altre terç el tornem als nostres 800.000 accionistes, molts dels quals són famílies i petits estalviadors, i el terç restant el reinvertim en el negoci per continuar concedint crèdit”.

En paraules de Torres Vila, “la capacitat d'impacte positiu que tenim és una cosa molt motivadora de cara al 2024, és una cosa que em fa estar molt orgullosa de treballar al BBVA i molt orgullosa de tots els companys que treballen al banc”.

SOSTENIBILITAT I INNOVACIÓ

Finalment, el màxim responsable de BBVA ha repassat dos dels reptes globals principals, que també són els eixos de l'estratègia de l'entitat: la sostenibilitat i la innovació.

Sobre la sostenibilitat, assenyala que "la descarbonització s'està mostrant com una oportunitat de negoci molt superior a la que imaginàvem, perquè transcendeix fronteres i afecta tots els sectors d'activitat". BBVA té un objectiu d'aconseguir zero emissions de carboni el 2050, que s'ha traduït en objectius concrets de descarbonització per al 2030 a vuit sectors intensius en emissions.

Pel que fa a la innovació, Carlos Torres Vila es mostra orgullós que “ha estat marca de la casa durant molts anys i que ens ha donat grans alegries”, amb exemples com la millor app del món. "Ara podem seguir per aquest camí, aprofitant les dades i tecnologies que estan creixent molt, com la intel·ligència artificial, per fer el següent pas en l'assessorament als nostres clients", afirma.

Noticias relacionadas

contador