La justícia peruana ha admès a tràmit la demanda presentada per Indecopi (Institut Nacional de Defensa de la Competència i de la Protecció Intel·lectual) contra Repsol i cinc empreses més, a les quals reclama un import de 4.500 milions de dòlars per l'abocament de petroli que es va produir davant de les costes del país al mes de gener passat. "És una notícia negativa per a Repsol", diuen els experts de Banc Sabadell.
- 11,49€
- -2,75%
És una "notícia esperada i negativa per a Repsol, ja que l'import de la demanda és elevat (suposa el 23% de capitalització de Repsol)", apunten els analistes de l'entitat financera, que no obstant recorden que després d'aquesta admissió a tràmit "s'obre un procés judicial llarg durant el qual les companyies presentarien les al·legacions i en què s'han de depurar responsabilitats”.
Recorden, a més, que Repsol ja va emetre un comunicat on va dir que la demanda li semblava improcedent, infundada i incongruent atès que ha posat fins ara tots els mitjans per contenir, netejar i posar remei al litoral, així com ajudar les comunitats de la zona afectada. Segons la petroliera, el cost d'aquestes partides sumarien 150 milions de dòlars, una xifra molt allunyada de l'import que considera la demanda.
"En qualsevol cas, Repsol està cobert perquè disposa d'una assegurança precisament per a aquest tipus de contingències". D'altra banda, la Pampilla al Perú, refineria propietat de la petroliera espanyola, "pesa un 1,9% de l'EBIT'21 de Repsol i la seva posició al país és d'un 7% de la producció total (als jaciments de Camisea, que no té efecte per aquest problema)".
Després d'admetre a tràmit la demanda, el jutge peruà que instrueix el cas ha fixat un termini d'un mes perquè les empreses demandades (a més de Repsol, hi ha Mapfre Global Risks, Mapfre Perú Companyies d'Assegurança i Reassegurances, Refineria La Pampilla, Transtotal Agència Marítima i Fratelli D'Amico (Armatori S.P.A)) puguin presentar les seves al·legacions davant la reclamació per danys i perjudicis d'Indecopi.
Cal recordar que després del vessament de milers de barrils de petroli, les autoritats peruanes van tancar desenes de platges, cosa que va afectar les activitats econòmiques de comerciants, associacions i negocis. Sense oblidar que els pescadors encara no poden pescar en aquestes aigües, en què segons el Perú el 15 de gener passat es van vessar 11.900 barrils de petroli, mentre que Repsol assenyala que només van ser uns 10.400.
L'abocament va passar durant la descàrrega de petroli d'un vaixell italià propietat de l'empresa Fratelli D'Amico Armatori cap a una refineria de Repsol, la més gran del país. El vessament ha afectat 150 quilòmetres de litoral.