ep archivo   sede de grifols en barcelona a 9 de enero de 2023 en sant cugat del valls barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Des que saltés ahir la notícia que la família Grifols i el fons Brookfield estan negociant una OPA conjunta sobre el 100% de Grifols que tindria com a objectiu l'exclusió de cotització de la companyia, les especulacions sobre les condicions de la mateixa s'han succeït. De fet, Cinco Días, que va avançar la informació posteriorment confirmada per l'empresa, plantejava una oferta de 5.500 milions, és a dir, d'acord amb la capitalització borsària actual de la farmacèutica. Aquesta oferta, segons argumenten els experts, seria clarament insuficient.

  • 9,31€
  • -2,21%
  • 7,74€
  • -0,77%

Dimarts, El Confidencial publica que la família Grifols i el fons canadenc estan treballant en una oferta baixista que se situaria entre els 12 i els 13 euros per títol. Tenint en compte el preu a què cotitzen actualment les accions Classe A (amb dret a vot) de Grifols, que ahir van tancar als 9,86 euros, aquesta quantitat suposaria una prima del 27% (menor encara si es té en compte que avui puja fins als 10,40 euros, +4%).

"Encara que de moment es tracta només d'un rumor, en cas de confirmar-se, ens semblaria una oferta molt poc atractiva per a l'accionista i pensem que infravalora la companyia de manera evident en situar-se un 25% per sota del nostre preu objectiu i del preu del consens", assenyalen avui els experts de Banc Sabadell al seu informe diari de mercats. L'entitat té un preu objectiu per a Grifols de 16,50 euros.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) haurà de validar el preu ofert en una hipotètica OPA i confirmar que el troba equitatiu, "per tant podria obligar a una millora", precisa el banc.

D'altra banda, Sabadell reconeix que, en contra de l'argument que el preu seria insuficient, es troba el fet que la cotització mitjana de Grifols als últims sis mesos s'ha situat als 9,19 euros, tot i que el banc diu que s'ha vist molt afectada pel primer informe de Gotham, del 9 de gener.

"Abans d'aquesta data, el valor cotitzava als 14,24 euros i la mitjana del 2023 va ser d'11,90 euros", recorda Sabadell.

SENSE DETALLS DE LES CONDICIONS

Grifols va confirmar ahir que aquest diumenge, 7 de juliol, el Consell d'Administració de l'empresa s'havia reunit de manera extraordinària després de rebre una petició a través dels accionistes familiars de Grifols i Brookfield per permetre l'accés a determinada informació de la societat per portar a un procés de 'due diligence' en relació amb una possible adquisició d'accions de Grifols.

"Es va informar al Consell que el propòsit de la transacció seria l'exclusió de cotització de la societat, en cas de finalment dur-se a terme", indica el comunicat remès al regulador. L'empresa deixaria de cotitzar tant a la Borsa espanyola com al Nasdaq.

Grifols ha dit que desconeix, "per complet", els termes de l'operació, mentre que Brookfield, en un altre comunicat remès a la CNMV, ha avisat que actualment no existeix cap acord en relació amb l'operació o els termes o condicions, ni cap garantia que arribi a dur-se a terme.

Altres experts, com els de Bankinter, Renta 4 o XTB, també s'han pronunciat sobre la possible oferta i tots coincideixen que la clau està en el preu.

"El preu de l'oferta ha de ser superior al de mercat. El consens d'analistes li atorga un potencial de revaloració del 76,8% i veiem molt complicat que la prima d'exclusió es pugui acostar a aquests nivells", indica Joaquín Robles, expert d'XTB.

Noticias relacionadas

contador