- -0,07€
- -0,77%
El jutge Manuel García Castelló ha decidit imputar BBVA com a persona jurídica pels delictes de suborn actiu, revelació de secrets i corrupció. Així, el magistrat accedeix a la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que fa uns dies sol·licitava la seva imputació, així com la negativa al fet que el banc pugui personar-se com afectat en la peça separada que investiga la relació entre l'entitat i l'excomissari de Policia José Manuel Villarejo.
Els fiscals del cas van remetre dimecres passat un escrit en el qual sol·licitaven al jutge imputar BBVA en la causa que investiga la contractació de l'empresa de Villarejo pel banc per, presumptament, espiar empresaris, autoritats i periodistes inicialment per frenar l'intent d'assalt de Sacyr al consell d'administració de l'entitat i l'enderrocament de Francisco González.
Entre altres causes, la Fiscalia al·legava que alguns directius de BBVA van cobrar "dons" per part de Grup Cenyt, l'empresa de l'excomissari de Policia José Manuel Villarejo, per intervenir en la seva contractació, que es va estendre entre els anys 2004 i 2017.
A més, la Fiscalia creu, basant-se en l'anàlisi de la documentació confiscada a l'entitat, que la contractació i els pagaments presumptament il·lícits a Grup Cenyt van afectar "diverses àrees sensibles del banc i diversos executius de l'entitat" durant un període de temps "prolongat".
Els fiscals creuen que la contractació de l'empresa de Villarejo es va fer per desenvolupar, presumptament, "serveis d'intel·ligència i/o d'investigació de naturalesa patrimonial i caràcter il·lícit", tenint en compte que l'excomissari de Policia era un funcionari policial en actiu, cosa que implicaria un delicte de suborn actiu.
A més, el presumpte espionatge a empresaris, autoritats i directius va suposar una "reiterada ingerència" en els drets fonamentals de les persones afectades, atès que es va produir a través de "seguiments personals i accés a les seves comunicacions o a la seva documentació bancària". Aquests fets impliquen "múltiples delictes" de descobriment i revelació de secrets.
Així, són ja 11 les persones investigades en aquesta peça, entre els quals es troben, a més de la jurídica BBVA i de Villarejo, que protagonitza el cas Tàndem, Ángel Cano (exconseller delegat), Julio Corrochano, (excap de Seguretat del banc), Antonio J. Béjar (exresponsable de BBVA Real Estate i president de Districte Castellana Nord), Ignacio Pérez Caballero Martínez (ex de BBVA Assegurances), Javier Maragón Navas (exdirector de Finances de BBVA), Ricardo Gómez Barrero (exdirector de Comptabilitat), Inés Díaz Ochagavia (actual responsable de Seguretat després de substituir en el càrrec a Corrochano), Nazario Camp Campuzano (directiu de Seguretat del banc que roman en l'entitat) i Rafael Redondo (exsoci de Villarejo).
Tots han passat pel despatx del jutge, però l'únic que no s'ha acollit al seu dret a no declarar ha estat Béjar. Al principi, la Fiscalia va demanar per a ell llibertat sota fiança de mig milió d'euros després que declarés davant García Castelló el passat divendres, tot i que el jutge no va arribar a decidir sobre aquesta sol·licitud. Aquest dilluns, una vegada que l'exdirectiu ha tornat a presentar-se davant del jutge, els fiscals han retirat la petició.
Mentrestant, Béjar, que s'ha mostrat favorable a col·laborar amb la Justícia, va ser destituït per BBVA i San José divendres passat com a president de Districte Castellana Nord (DCN), l'empresa encarregada d'executar l'Operació Chamartín, aprovada aquest dilluns per l'Ajuntament de Madrid.
Hi ha un altre imputat al qual el jutge sí va imposar llibertat sota fiança. Es tracta de Corrochano, l'excap de Seguretat de BBVA, al qual García Castelló va demanar una fiança de 300.000 euros després que passés pel seu despatx el passat 5 de juliol.