ep torres electricas
EP - Archivo

Les grans elèctriques prossegueixen aquest dimarts el seu càstig a la borsa, encara que suavitzat pel que fa a la de la jornada anterior, després de concretar-se la mesura del Govern de retallar la sobrerretribució que perceben al mercat majorista la generació de les centrals elèctriques no emissores de CO2 (hidràuliques i nuclears) anteriors a 2005. El cop de destral previst és d'una mica més de 1.000 milions d'euros.

Després de patir aquest dilluns una sagnia de gairebé 3.670 milions d'euros en borsa, Endesa, Iberdrola i Naturgy es mantenen en 'vermell' en un selectiu que registra pujades.

El Govern busca abaratir en un 15% la factura energètica dels consumidors "domèstics i industrials" amb l'aprovació de l'anomenat Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric i una retallada en l'anomenat "dividend del CO2" en uns 1.000 milions d'euros. Així ho ha anunciat aquest dimarts la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat dues mesures coincidint, precisament, amb l'entrada en vigor de la nova factura de la llum que discrimina el cost de la tarifa en funció de la franja horària.

Segons ha explicat la ministra, el Govern "vol vetllar pels consumidors, sobretot, pels domèstics i industrials", alhora que busca assegurar que "aquelles mesures que impulsem comptin amb un preu de l'energia raonable". Ribera ha detallat que les iniciatives busquen, a més, "vetllar i treballar" perquè els inversors tinguin un "enorme atractiu" per als agents als sectors claus i conciliar interessos d'empreses amb consumidors. "Volem un sistema energètic ben retribuït, sostenible i rendible", ha agregat, indicant que ha de ser compatible alhora amb "vetllar" pels interessos dels espanyols.

Segons els analistes de Bankinter, "són males notícies per al sector, ja que posa de manifest el risc regulador al qual està subjecte". "Cada vegada que surten a la llum aquest tipus de noticies el sector elèctric reacciona amb caigudes en erosionar la confiança dels inversors", afegeixen, de manera que la seva estratègia d'inversió per a 2021 "passa per focalitzar-se en sectors més lligats a l'evolució del cicle", com industrials, logística, bancs, consum discrecional, hotels, "i no tant en sectors regulats com l'elèctric".

IMPACTE ALMENYS DE 1.000 MILIONS

El Consell de Ministres ha acordat iniciar la tramitació d'un avantprojecte de llei amb què reduir els anomenats 'beneficis caiguts de cel' ('windfall profits') de les nuclears i les hidràuliques, que suposarà una retallada d'uns 1.000 milions d'euros en la retribució que reben les elèctriques. En concret, la proposta, que obre ara el tràmit d'audiència pública per a la seva aprovació, passa per un mecanisme de mitigació de part del dividend de carboni que perceben les tecnologies no emissores anteriors a 2005 (hidràulica i nuclear).

Aquesta mesura va de la mà del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), amb el qual es preveu treure de la tarifa elèctrica el cost de les primeres renovables més antigues (al voltant de 6.500 milions anuals) i repartir-ho entre tots els sectors energètics, amb l'objectiu també d'abaratir el rebut, que ha estat elevat també aquest dimarts pel Consell de Ministres a projecte de llei per a la seva remissió a les Corts, després de superar el període de consulta pública.

Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic van defensar que el mecanisme per acabar amb els windfall profits de la nuclear i la hidràulica, encara que també afectarà algunes eòliques anteriors a 2005, és "robust" jurídicament, de manera que es pretén així blindar contra les més que segures demandes per part de les elèctriques, i és "compatible" amb el mercat interior de l'energia i amb el mercat de CO2. Així, van estimar que la proposta respectaria el marc normatiu europeu i seria similar al que va existir ja entre 2006-2009, amb la minoració d'una part del dividend del CO2 a plantes no emissores prèvies al 2005 que venguin energia al mercat.

Aquesta retallada en la sobrerretribució de la generació hidràulica i nuclear, incloent-hi en el pacte de coalició entre PSOE i Unides Podem, afecta principalment Iberdrola, Endesa i Naturgy, i en menor mesura, EDP Espanya i Acciona, propietaris d'aquests actius.

SUFRAGAR LA FACTURA DELS CONSUMIDORS MÉS VULNERABLES

Així mateix, amb aquests ingressos del mecanisme se sufragarà part de la factura elèctrica dels consumidors vulnerables severs en regs d'exclusió social, amb un 10% del percentatge dels ingressos. El restant 90% es destinarà a finançar els costos associats al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i residus (Recore), de manera que el que hauran d'aportar tots els sectors a l'FNSSE serà menor i "minorar tant l'impacte al sector elèctric com en altres vectors energètic", han afegit les mateixes fonts.

Noticias relacionadas

contador