l action edf volatile apres l annonce d une montee de l etat a 100 du capital

El Govern francès ha detallat les condicions de la nacionalització d'Electricité de France (EDF). Així, ha comunicat que el preu de compra dels minoritaris serà de 12 euros per acció. L'11 de juliol passat, les accions d'EDF van quedar suspeses de negociació en espera que l'Executiu expliqués els detalls de la compra dels minoritaris.

EDF

  • 12,00€
  • 0,00%

"Quant al preu de compra, aquest suposa un cost de compra dels minoritaris de 7.228 milions, ja que les accions d'EDF que no estan en mans del govern francès són 602,4 milions. Tenint en compte que el govern francès ha de comprar també els 2.400 milions de bons convertibles, el cost total de la nacionalització ultrapassaria els 9.600 milions”, expliquen els analistes de Bankinter.

El dia de la suspensió de cotització, les accions d'EDF cotitzaven als 10,23 euros, i per això l'oferta de 12,00 euros suposa una prima del +17%. El dia de l'anunci de la nacionalització, les accions cotitzaven als 8,98 euros, per la qual cosa la prima respecte al dia de l'anunci seria més gran, del +34%. Les accions EDF van sortir a borsa el 2005 a un preu de 33,00 euros.

Pel que fa al calendari, l'operació podria quedar completada a l'octubre-novembre.

"Recomanem anar a l'oferta, ja que la idea del Govern és treure l'empresa de borsa i no és possible l'aparició d'una contraoferta, ja que l'Executiu francès controla totalment el grup", afegeixen Bankinter.

Va ser el 6 de juliol passat, en el discurs d'obertura de la nova Assemblea Nacional, quan la primera ministra francesa, Elisabeth Borne, va anunciar que l'Estat adquiriria el 100% del capital d'EDF, del qual ja controla el 83,88% .

La primera ministra va justificar aquesta decisió en tres pilars. Primer, assolir la independència energètica. Això implica la necessitat d'assegurar la producció d'electricitat i garantir la sobirania davant xocs externs com la invasió russa d'Ucraïna. En segon lloc, impulsar la seva aposta per l'energia nuclear. França vol posar en servei a partir del 2035 sis nous reactors, que s'afegiran als 56 ja existents. I, en tercer lloc, assegurar el finançament per assolir els seus objectius als terminis previstos.

La possibilitat de compra dels minoritaris ha estat sempre sobre la taula durant els darrers anys. Els rumors van augmentar aquest any davant l'impacte negatiu en els resultats del grup derivats de les mesures del Govern per limitar la pujada del preu de l'electricitat i de l'aturada de diversos reactors nuclears per problemes tècnics. Aquests factors van portar a una ampliació de capital del grup de 3.100 milions a finals de març.

Noticias relacionadas

contador