El Govern ha donat el vistiplau a l'entrada de BlackRock al capital de Naturgy, en aprovar la compra de la companyia d'infraestructura Global Infrastructure Partners (GIP), que compta amb un 20% de la companyia energètica.
- 21,82€
- -0,82%
Així, el Consell de Ministres aprova una operació proposada pel fons el gener d'aquest any, per a la qual haurà de fer un pagament d'uns 12.500 milions de dòlars (uns 11.400 milions d'euros) en efectiu i accions.
"El Consell de Ministres ha autoritzat la sol·licitud de BlackRock per adquirir la gestora de fons GIP. Aquesta adquisició manté les garanties sobre empreses que són estratègiques, com Naturgy. Sempre hem mantingut que la nostra regulació guarda un equilibri que permet fer aquest tipus d'operacions, atraient amb això inversions i salvaguardant els interessos estratègics del nostre país", assenyalen des del Ministeri d'Economia.
Finalment, el capital de Naturgy registrarà moviments de pes aquest any, després que a principis de juny fracassara l'OPA conjunta que planejaven CriteriaCaixa i el grup emiratí Taqa, que finalment no es van posar d'acord abans de llançar-hi una oferta definitiva.
A més, la compra de GIP converteix BlackRock en el segon administrador d'infraestructura més gran del món, i el fons pretén obtenir una posició de "lideratge" en un mercat de "ràpid creixement".
"La nostra adquisició de GIP impulsarà el nostre lideratge al mercat de ràpid creixement d'infraestructura. La combinació de BlackRock amb GIP ens convertirà en el segon administrador d'infraestructura de mercats privats més gran amb més de 150.000 milions de dòlars en actius sota gestió total", va assegurar al gener el president i director executiu de l'entitat, Laurence D. Fink.
VALORACIÓ DELS ANALISTES
Els analistes de Banc Sabadell afegeixen que encara que Blackrock hauria sol·licitat la possibilitat de valorar una futura exclusió de borsa o analitzar una venda d'actius (com el que està inclòs al Projecte Gemini) se li haurien denegat”.
En aquest sentit, expliquen que haurà d'afrontar les mateixes condicions que se li van exigir a IFM a l'OPA parcial del 2021 (entre altres, el suport a la inversió en projectes vinculats a la transició energètica a Espanya, mantenir el domicili social, la seu efectiva de gestió i la direcció dels negocis a Espanya, que una part significativa de la plantilla sigui a Espanya i una política prudent de dividends).
Segons la seva valoració, es tracta d'una "notícia en línia amb allò que s'esperava i que, en tot cas, torna a posar de manifest la dificultat de Naturgy per fer canvis estratègics significatius en el proper pla que pretén presentar a finals d'any".