ep la vicepresidenta tercera y ministra para la transicion ecologica y el reto demografico en
Eduardo Parra - Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, 794 milions d'euros en ajudes directes als set projectes espanyols de producció i ús intensiu d'hidrogen renovable a activitats industrials a gran escala elegits per la Comissió Europea en el marc del Projecte Important d'Interès Comú Europeu (IPCEI) Hy2Use.

Els set projectes sumen 652,2 nous MW de potència d'electròlisi de manera agregada i, en termes econòmics, mobilitzaran recursos per valor de 1.141 milions de manera immediata i més de 6.000 milions d'inversió total al llarg de tota la vida útil.

El repartiment de les ajudes es fa amb càrrec als fons NextGenEU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Com expliquen des del Ministeri, "el finançament públic als set projectes permetrà continuar avançant en la construcció d'una economia de l'hidrogen renovable sòlida, tant a escala comunitària com a Espanya, per accelerar el procés de descarbonització i guanyar competitivitat industrial al desplegament global de les energies renovables, on el nostre país pot fer valer la seva posició de lideratge internacional”.

Cinc de les iniciatives beneficiàries inclouen la construcció d'electrolitzadors d'alta capacitatde 100 MW o més– en entorns de gran activitat industrial, com ports i altres complexos industrials, constituint clústers o valls integrades que s'ubicaran a localitzacions d'Andalusia, Astúries, Castella-La Manxa, el País Basc i Múrcia. S'enquadren a la línia Technology Field 1 de l'IPCEI Hy2Use, orientada a l'impuls de l'hidrogen renovable.

Integren la producció d'hidrogen renovable a gran escala amb la seva transformació i consum en pols industrials ubicats a les proximitats de la planta d'electròlisi. Tots ells inclouen el subministrament directe a consumidors industrials propers via hidroductes i, eventualment, també per carretera.

En concret, Green H2 Los Barrios proporcionarà l'hidrogen renovable generat a l'aceria i la planta química ubicades a prop de la producció. Astúries H2 Valley, per la seva banda, subministrarà l'hidrogen resultant tant pel seu ús a la planta cimentera i acería situades a uns 3 km, com al pol industrial d'Avilés, entre d'altres.

Al projecte Hidrogen Renovable per a la producció d'amoníac i fertilitzants verds, a Puertollano (Ciudad Real), l'empresa de fertilitzants local serà el consumidor principal de l'hidrogen obtingut. Al Bilbao Large Scale electrolyzer l'electrolitzador se situa al mateix emplaçament que el consumidor principal de l'hidrogen, la pròpia refineria de Petronor a Muskiz, Biscaia. I quant a la proposta del Cartagena Large Scale electrolyzer, la major part de la producció d'hidrogen es destinarà a autoconsum de la refineria de Cartagena.

L'últim propòsit d'aquesta integració en clústers és facilitar la descarbonització de processos industrials d'alt impacte en substituir totalment o parcialment l'hidrogen gris utilitzat per hidrogen verd obtingut mitjançant energia solar fotovoltaica, eòlica i hidràulica, segons els casos. Els càlculs previs xifren en més de 17.000 tones/any el volum d'hidrogen fòssil que seran reemplaçades per molècules renovables en aquests cinc projectes.

Les altres dues propostes espanyoles de l'IPCEI Hy2Use es desplegaran a Aragó i preveuen la posada en marxa de dos projectes de generació d'hidrogen renovable per utilitzar-los en la fabricació de fertilitzants i altres compostos químics. S'enquadren a la línia Technology Field 2, la finalitat de la qual és facilitar el reemplaçament tecnològic de les energies fòssils en sectors industrials.

Impliquen l'aplicació industrial directa de l'hidrogen al sector químic. La iniciativa Ver-Amonia, a Terol, desenvoluparà una electròlisi integrada de 25 MW de potència, alimentada amb fonts renovables, amb la qual produirà 15.000 tones/any d'amoníac verd com a compost de fertilitzants.

Pel que fa al Projecte d'Hidrogen verd a Magalló (Saragossa), preveu instal·lar i operar un electrolitzador de 7,2 MW amb dues configuracions diferents a assajar. L'electrolitzador compartirà ubicació amb una planta fotovoltaica i una altra d'eòlica, i l'hidrogen produït es transportarà en camions.

Noticias relacionadas

contador