ep una investigadora trabajando en el laboratorio regional de salud publica de la comunidad de
Oscar Cañas - Europa Press - Archivo

El Govern s'ha adreçat a la Xina per comprar els test ràpids de detecció del coronavirus (Covid-19) perquè no té una alternativa viable a Espanya. La farmacèutica PharmaMar ja ha llançat les seves proves de diagnòstic al mercat, mentre que Grifols està a l'espera d'aconseguir el vistiplau de les autoritats competents, encara que en cap dels dos casos es tracta de test ràpids com els que s'han adquirit al país asiàtic.

  • 10,40€
  • -0,62%

PharmaMar ha explicat a 'Bolsamanía' que no té intenció de començar a fabricar proves ràpides perquè no serien rendibles quan se superi la fase crítica de la pandèmia. A més, entén que el seu mètode de diagnòstic és "altament sensible" per comprovar si el pacient té coronavirus i, per tant, molt més eficient.

Per part seva, Grifols ha anunciat aquesta setmana que està desenvolupant un test propi, amb capacitat per processar 1.000 mostres diàries, que podria estar disponible "durant les pròximes setmanes". El president de l'àrea industrial de la divisió Bioscience de Grifols, Eduardo Herrero, ha assenyalat a l'Agència EFE que disposaran "dels primers kits a nivell industrial a meitat d'abril". També sosté que són "altament sensibles".

Però el que necessita ara mateix el Govern són test ràpids, per poder realitzar el màxim nombre de proves i alleugerir el col·lapse als hospitals. Per això es va adreçar a un proveïdor nacional que els importava de la Xina, i li ha sortit el tret per la culata. El director del centre d'emergències, Fernando Simón, va confirmar aquest dijous que han hagut de retornar un lot de 9.000 test defectuosos. D'altra banda, Espanya ha acordat l'adquisició al país asiàtic de 432 milions d'euros en material sanitari, entre el qual es troben aquestes proves de diagnòstic.

LES FARMACÈUTIQUES CENTREN TOTS ELS ESFORÇOS EN TROBAR UN TRACTAMENT

Les farmacèutiques centren ara tots els seus esforços en trobar una cura. A Espanya, les més avançades són Grifols, PharmaMar i Biosearch Life, encara que encara són lluny de poder patentar un tractament contra aquesta malaltia. A aquestes companyies s'hi suma l'esforç de laboratoris arreu del món, que ja estan desenvolupant fins a 20 vacunes i 30 medicaments.

Els experts consideren que no es disposarà d'una vacuna eficaç fins d'aquí a 12 o 18 mesos. "Aquesta és l'estimació en el millor dels casos i suposaria que una o dues de les quals ja estan en desenvolupament tinguessin finalment èxit", han apuntat des de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma). En qualsevol cas, serà un temps rècord, gràcies a que la majoria de la inversió s'està dedicant a aquesta causa. Ja se sap que com més diners s'hi destina, més ràpid avança la recerca.

Grifols ha estat l'última farmacèutica espanyola a comunicar els seus avanços. La companyia catalana està col·laborant amb diversos organismes nord-americans, entre els quals es troba l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès), per recollir plasma de pacients que han superat la malaltia, amb intenció de processar-lo i produir immunoglobulines. A Espanya també treballa en un assaig clínic amb plasma de pacients recuperats i col·labora amb determinats centres de donació i hospitals públics.

PharmaMar s'està centrant en el seu fàrmac Aplidin. Ja han obtingut resultats positius amb la seva aplicació en un altre coronavirus humà molt similar al Covid-19. El següent pas és obtenir el vistiplau de les autoritats reguladores per poder provar-lo en pacients infectats amb el virus que ara mateix afecta a més de 475.000 persones a tot el món.

Biosearch Life té en marxa una recerca per reforçar el sistema immunològic amb soques probiòtiques. Encara que no hi ha evidències del seu efecte sobre la infecció pel nou coronavirus, la companyia defensa el seu potencial "per millorar la resposta immunològica en general, podent ser un aliat en situacions de major vulnerabilitat a infeccions víriques".

Amb 187 països amb casos de coronavirus i més de 21.000 morts, les farmacèutiques de tot el món s'han llençat en cos i ànima a trobar una vacuna. L'alemanya CureVac és una de les més avançades, amb una recerca basada en una molècula contra el SARS, un altre coronavirus similar que va aparèixer el 2003. Aquesta companyia espera iniciar l'assaig clínic a principis d'estiu.

Noticias relacionadas

contador