Fa una setmana, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va assegurar que l'Executiu tenia pràcticament llest el nou Estatut de Consumidors Electrointensius just després que, Alcoa, l'empresa que se n'havia de beneficiar més, anunciés 534 acomiadaments a Lugo. La realitat és que el Govern no tenia cap pla preparat, ja que aquesta norma no comptava amb informes de la CNMC ni amb el vistiplau de Brussel·les.
L'expressió 'electrointensius' és aquella a la qual s'abracen aquelles indústries que consumeixen nivells elevats d'energia i que poden beneficiar-se de mecanismes per rebaixar la seva costosa factura de la llum. Una de les empreses que s'havia de beneficiar més d'aquesta regulació era Alcoa, que acabava d'anunciar una severa retallada de plantilla, precisament, pels elevats costos energètics als quals ha d'enfrontar-se per operar a Espanya. No obstant això, aquest pla del Govern no estava llest. Al contrari, quedaven detalls importants pendents.
Montero va assegurar després del Consell de Ministres de la setmana passada, en resposta a una pregunta de Bolsamanía, que la nova regulació de les indústries electrointensives estava “molt avançada”, però que l'epidèmia de coronavirus i l'estat d'alarma va estroncar els seus plans. Segons la ministra portaveu, el sector ja coneixia les premisses sobre les quals estava treballant l'Executiu, i que aquest tenia intenció de reprendre la tramitació “com més aviat millor”.
No obstant això, segons indiquen fonts informades, encara quedaven passos molt rellevants per dir que aquests tràmits estaven gairebé enllestits. Per exemple, no es comptava amb els informes que han d'elaborar tant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), com la Comissió Europea.
Noticia relacionada
Alcoa justifica su repliegue por el coste de la luz pero se abre a reducir los despidosINFORMES
A més, la tramitació d'aquest estatut de grans consumidors de llum està sent un procés d'anada i tornada. El Govern de Pedro Sánchez, durant la seva primera legislatura, ja va intentar tirar-lo endavant, però la tramitació es va frenar el 2019. De fet, la CNMC va rebre un projecte en aquest sentit a la fi de l'any passat, però no va arribar a elaborar un informe, perquè el Ministeri d'Indústria el va retirar. Des de llavors, no ha tornat a sol·licitar-ho, segons aquestes fonts.
En aquest antecedent, l'organisme encarregat de vetllar per les normes de Competència va reclamar, a l'abril de 2019, que s'analitzessin en profunditat els mecanismes de suport que es proposaven per a aquestes companyies, per seguir el model d'altres Estats de la Unió Europea i, així, evitar que Brussel·les pogués frenar els plans per a la indústria electrointensiva per considerar-les ajudes d'Estat.
Aquesta és l'altra palanca clau d'aquest procés. Com a part d'aquestes mesures, es contempla que les empreses electrointensives interrompin el consum de llum en moments de pic de demanda, per evitar que el sistema es bloquegi i hi hagi talls d'electricitat. A canvi, abonen un preu per l'energia que consumeixen més econòmic. I aquesta fórmula de rebaixar el cost de la llum és, precisament, el que està reclamant Alcoa.
La multinacional nord-americana està oberta a disminuir els 534 acomiadaments que ha anunciat per a la seva factoria de San Cibrao (Lugo), pràcticament la meitat de la plantilla. Per fer-ho, demana una rebaixa dels seus costos operatius. De moment, les negociacions es troben en una fase inicial, i queden setmanes per davant; i el Govern recorda a la companyia que ha rebut substancials ajudes públiques.
“Hem de reclamar responsabilitats a una empresa que ha rebut 38 milions a canvi de mantenir ocupacions i ens ofereix ara aquest escenari absolutament insatisfactori”, va recalcar aquest dimarts el president del Govern, Pedro Sánchez, durant una intervenció al Congrés dels Diputats.