El Govern ha posat a la disposició del sector turístic nacional 25.000 milions d'euros des que va irrompre la pandèmia per a pal·liar el mal econòmic i social ocasionat, la majoria "aprovades per Brussel·les dins del Pla de Xoc per a pal·liar els efectes de la Covid", segons ha assenyalat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en un comunicat.
Aquestes mesures han anat, majoritàriament, enfocades a mantenir l'activitat i les ocupacions al sector. Maroto assenyala que, a més, Espanya ha pogut implementar plans específics que no requereixen el permís de la Comissió Europea, com els plans de sostenibilitat turística, les ajudes a la digitalització o el Fons Financer de l'Estat per a la Competitivitat Turística.
Noticia relacionada
Los afectados por ERTE seguirán cobrando el 70% después de los seis mesesAquest mateix dijous, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assenyalat en una entrevista a Telecinco que "no és cert que no s'hagin demanat ajudes a Europa per al sector turístic", responent a una informació publicada a la premsa. En concret, ha indicat que Europa va acceptar totes les ajudes tramitades "menys una mesura concreta" i ha recalcat que "no és que no es va demanar, és que no va ser autoritzada".
Tot respon a una carta enviada aquest dimecres per la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Margrethe Vestager, que indica que les autoritats espanyoles "no s'han posat en contacte amb la Comissió per a sol·licitar un règim específic d'ajudes al sector turístic", però que els règims ja aprovats notificats per Espanya, "que s'apliquen a la majoria dels sectors de l'economia, inclòs el turístic", ja han rebut resposta, i recorda que el 31 de juliol va ser aprovat el Fons de Suport a la Solvència.
MÉS DE 15.000 MILIONS DE L'ICO
El Govern indica que, fins al 15 de setembre, s'havien injectat 15.173 milions d'euros a empreses del turisme, oci i cultura a través de la línia habilitada d'avals Covid-19 de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Ressalta que el turisme és el sector que més ha recorregut als crèdits, duplicant al segon de la llista, que és el de construcció i infraestructures.
Quant a l'extensió temporal dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) en condicions especials, per al sector turístic va tenir un cost de 3.450 milions d'euros. Al maig, els treballadors en ERTO del sector turístic van arribar a superar el milió de persones. Dels 812.438 empleats que seguien en un ERTO al tancament del mes d'agost, un 40% pertanyen al sector turístic, en concret 325.578 persones.
Per als autònoms, la prestació extraordinària per cessament d'activitat havia beneficiat fins a juliol a 420.945 emprenedors, amb un cost de 1.020 milions d'euros. Dins d'aquest grup, són els hostalers els que més s'han beneficiat de la moratòria de deute hipotecari. Segons el Banc d'Espanya, 20.086 hostalers s'havien acollit a la mesura fins al 31 de juliol. Els costos estimats aproximats d'aquesta mesura són 731 milions d'euros.
Altres mesures de suport al sector que el Govern ha adoptat són les bonificacions del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, així com pels conceptes de recaptació conjunta de Desocupació, Fogasa i Formació Professional dels treballadors per a totes aquelles empreses vinculades a l'activitat turística que iniciïn o mantinguin en alta a empleats amb contractes de caràcter fix discontinu.
El 18 de juny el Govern va llançar el Pla Impuls al sector turístic, que conté 28 mesures amb una dotació de 4.262 milions d'euros per a fer costat al sector i potenciar la confiança d'Espanya com a destí.