La despesa del desenvolupament del treball a distància haurà de pagar-lo “íntegrament” l'empresa, i el treballador podrà alterar el seu horari de feina, excepte en els períodes de temps per als quals l'empresa determini una obligació de disponibilitat, segons l'avantprojecte de llei de treball a distància.
Noticia relacionada
Garamendi, sobre el teletrabajo: "Puede hacer que haya menos empleo en España"L'avantprojecte de la llei del treball a distància, obert a audiència pública a la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social, determina que el treball a distància serà voluntari per al treballador i requerirà un acord.
Els empleats que optin per aquesta modalitat tindran dret a disposar de tots els mitjans, equips i eines necessaris, i el cost “haurà de ser sufragat íntegrament per l'empresa, i no podrà suposar, en cap cas, l'assumpció per part de la persona treballadora de despeses, directes o indirectes, relacionats amb els equips, eines i mitjans vinculats al desenvolupament de la seva activitat laboral”.
Per acord entre l'empresa i els treballadors, podrà establir-se el mecanisme per a determinar aquestes despeses, que podrà consistir en “complements específics que, en tot cas, hauran de garantir la completa compensació” dels costos.
L'avantprojecte també recull el dret a l'horari flexible, de manera que l'empleat podrà alterar l'horari de treball respectant la normativa de temps de treball i descans, “excepte, en el seu cas, quant als temps de disponibilitat obligatòria o els límits que sobre aquest tema haguessin pogut establir-se a l'acord de treball a distància”.
L'avantprojecte també recull el dret a la desconnexió digital fora de la jornada laboral i el deure de l'empresa de garantir-la.
A la memòria sobre l'avantprojecte, el Ministeri assenyala que la norma “tindrà un impacte econòmic positiu, en afavorir a persones treballadores i empreses, fa possibles empreses eficients i amb una alta especialització, permet l'acceleració econòmica de les zones rurals i incrementa les possibilitats d'ocupació”.
La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va assenyalar en una entrevista a Onda Cero recollida per Servimedia que s'opta per un model “conservador”.
El president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Antonio Garamendi, va advertir aquest divendres de les conseqüències que la nova llei de treball a distància el faci “poc atractiu” per a les empreses i que acabin contractant empleats de l'estranger.
En una entrevista a Onda Cero recollida per Servimedia, Garamendi va explicar que “molta gent està teletreballant a conseqüència d'una situació anòmala” com la de la crisi sanitària de Covid-19 i que, si bé “ens ha anat molt bé” per superar la conjuntura, va dir que “no és una situació ideal”.