Citadel, la gestora fundada pel magnat nord-americà Kenneth Griffin, ha aflorat una participació del 1,021% de Repsol, erigint-se en el quart màxim accionista de la petroliera espanyola.
- 11,12€
- 0,91%
Segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Citadel va declarar a la fi de la setmana passada que havia superat l'1% del capital de Repsol. Així, el fons compta amb un paquet de 15,988 milions d'accions de la companyia, que als preus de mercat actuals té un valor d'uns 120 milions d'euros.
El fons Citadel Multi-Strategy Equities Master Fund, amb seu a les Illes Caiman, segueix una filosofia multi-estratègica de combinar les posicions a curt i a llarg. A més, es tracta d'un vell conegut del mercat espanyol, on ha irromput en capitals d'altres companyies com ara Dia o IAG, on recentment va aprofitar per duplicar la seva presència fins al 2,15% en la companyia amb el seu enfonsament en Borsa per la crisi del coronavirus.
Amb aquesta participació, Citadel se situa com el quart principal accionista del grup presidit per Antonio Brufau, tan sols per darrere de Sacyr, que posseeix el 8,2%, JP Morgan (6,85%) i Blackrock (4,99%). JP Morgan també va aprofitar fa un mes l'actual entorn baixista als mercats per incrementar la seva presència en el capital de Repsol fins a aquest 6,85%, després de comunicar derivats financers sobre el 4,73% del capital de la petroliera.
Repsol acumula des de principis de 2020 un descens en Borsa de més del 40%, llastrat per la caiguda en el preu del petroli per la 'guerra' entre Rússia i l'Aràbia Saudita i la incertesa per la crisi mundial pel coronavirus. Aquest dilluns, els títols de la companyia cotitzaven a un preu de 7,522 euros, amb una caiguda d'una mica més del 3%.
BLINDATGE DE LES EMPRESES ESTRATÈGIQUES
L'actual crisi per la pandèmia del Covid-19 ha empès el Govern a blindar a les grans empreses espanyoles cotitzades de l'Ibex, o les que es considerin sectors estratègics, contra potencials ofertes hostils de compra d'inversors estrangers aprofitant l'enfonsament de les seves cotitzacions.
De fet, està prohibit que cap inversor extracomunitari pugui adquirir més d'un 10% del capital d'una empresa espanyola. Aquesta prohibició s'amplia als inversors que, encara que siguin residents a la UE o països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (com Suïssa o Regne Unit), estiguin controlats per inversors de fora de la regió.