- L'IBEX perd més d'un 1% i els bancs estan entre els pitjors valors
- La por al que pugui passar al referèndum del 4 de desembre a Itàlia i l'impacte que això tindria als seus bancs preocupa cada vegada més
El calvari dels bancs italians continua i preocupa. La situació d'Itàlia, tercera major economia de la Unió Europea, va camí de convertir-se en el gran problema per als mercats en 2017 si finalment les enquestes encerten i els italians voten "no" en el referèndum convocat per recolzar els canvis constitucionals que proposa el primer ministre, Matteo Renzi. Si el resultat és negatiu, el procés de reestructuració del malparat sistema bancari italià podria quedar en suspens i seria pràcticament impossible frenar la 'hemorràgia' d'aquestes entitats en borsa.
- -
- -
- -
- -
Aquest dijous es va produir una forta pressió venedora en tots els bancs italians -amb retallades del 5,6% a UniCredit o del 4,8% a Banco Popolare- després de conèixer-se que Matteo Renzi no té intenció de forma un govern de coalició en el cas de perdre el referèndum que se celebrarà el 4 de desembre. Renzi vol introduir canvis polítics que facin d'Itàlia un país més gobernable i que redueixin el poder del Senat. El sistema polític italià concedeix actualment el mateix poder a Congrés i Senat i això obliga al fet que totes les lleis hagin de ser aprovades per partida doble. La possibilitat que hi hagi noves eleccions si Renzi dimiteix i el temor al fet que els "populismes" arribin també a Itàlia, de la mà dels partits anti-europeus, com el Moviment 5 Estels, preocupa gairebé tant com preocupa el Brexit.
"El referèndum italià té per als mercats tanta importància com el Brexit o les eleccions presidencials nord-americanes" subratllen des de Link Securities
"Considerem (que el referèndum italià) té per als mercats financers de la Zona Euro tanta importància com el Brexit o les eleccions presidencials nord-americanes", adverteixen els analistes de Link Securities. Des de Deutsche Bank han pronosticat que els bancs italians podrien empènyer al Ftse MIB un 6% a baix a principis del proper any si el "no" guanya en el referèndum.
L'índex bancari italià va marcar aquest dijous el seu nivell més baix des del 14 d'octubre. Aquest divendres els bancs italians tornen a desplomar-se, amb caigudes en Banco Popolare di Milano, Monte dei Paschi i Banc Popolare que són ja del 5%. Els bancs italians tornen a llastrar, tal com van fer aquest dijous, al sector bancari europeu que es deixa ara un 1,72%. A Espanya, l'Ibex ja cedeix més d'un 1% (8.621 punts) arrossegat precisament pels bancs: Popular perd un 3,16%, Sabadell un 2,41%, BBVA un 2,16%, Santander un 1,43%...
EL MERCAT DE BONS, TAMBÉ PRESSIONEN
La incertesa que genera el referèndum italià està començant a incrementar-se i això s'està notant també als mercats de bons. "Les primes de risc de països com Itàlia, Portugal o Espanya han tornat a augmentar després de la caiguda dels bons sobirans i el consegüent repunt de les rendibilitats", subratllen des de Link, i afegeixen: "Esperem que, a mesura que s'acosti la data de la consulta, la pressió sobre aquest tipus d'actius s'incrementarà".
"La situació a Itàlia és un dels majors riscos macro-polítics que ens preocupa", advertia ja a la fi d'estiu Federico Santi, analista d'Euràsia Group. El problema amb els bancs italians, segons explica Williams Watts, editor de mercats de MarketWatch, és que "estan fins al coll de 'Non Performing Loans (crèdits fallits, que no estan garantits per una hipoteca o una altra garantia real)'". Les dades oficials parlen d'una xifra d'al voltant de 200.000 milions d'euros en aquest tipus d'actius, la qual cosa representa al voltant del 8% del total dels préstecs. A més, altres 160.000 milions en crèdits aviat podrien adquirir aquest estatus de NPL, segons Wells Fargo, la qual cosa impulsaria el ràtio de morositat fins a nivells del 15% de la seva cartera de préstecs.
Cal recordar que, en els últims test d'estrès a la banca de finals del passat mes de juliol -que buscaven principalment treure a la llum la morositat acumulada en els balanços bancaris-, totes les entitats del Vell Continent van superar l'examen amb relativa folgança a excepció de la italiana Monte dei Paschi. Va haver-hi, això sí, un grup d'entitats que es van quedar en una situació compromesa, per sota del 8% el capital en el pitjor dels escenaris (un llindar de seguretat que els reguladors comencen a reclamar com a mínim) i entre elles hi havia un altre banc Italià, Unicredit (7,1%). Les altres tres van ser Deutsche Bank (7,8%), Commerbank (7,4%) i Barclays (7,3%).