- S'ha produït un descens en el preu de la matèria primera que no ha pogut redundar en un abaratiment de la bombona
- El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars
La bombona de butà experimentarà demà, dimarts, una pujada de preu del 5%, amb la qual es preveu que quedi pràcticament absorbit el dèficit que implicava aquesta activitat durant els últims bimestres, segons una resolució de la Direcció general de Política Energètica publicada aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
Després d'aquesta revisió, el preu màxim de la bombona, un cop inclosos els impostos, se situarà als 14,88 euros i acumularà una pujada del 32% des de juliol de l'any passat, quan va tocar el mínim d’11,25 euros i va tancar una seqüència de diverses revisions consecutives a la baixa.
S'ha produït un descens en el preu de la matèria primera que, però, no ha pogut redundar en un abaratiment de la bombona
En aquesta ocasió, s'ha produït un descens en el preu de la matèria primera que, però, no ha pogut redundar en un abaratiment de la bombona, sobre la qual pesava un dèficit procedent de bimestres anteriors, durant els quals precisament no s'havien repercutit les pujades de la matèria primera amb la intensitat necessària.
La pujada d'aquest dimarts és la màxima permesa per l'actual sistema de revisió de preus. Amb ella, el butà acumula sis revisions bimestrals a l'alça pel que fa al nivell fixat pel Govern.
Aquest mes, la bombona va tocar terra després d'una seqüència de caigudes que l'havien abaratit un 35% des dels nivells de 2015. De fet, el butà es troba encara un 19% per sota dels 17,5 euros registrats fins a març de 2015, tot i les pujades.
PUJADES I BAIXADES ANTERIORS
La nova pujada es produirà després de les del 5% al maig, març i gener d'aquest any, del 4,7% al novembre de 2016 i del 4% al setembre de l'exercici passat. Els increments contrasten amb les baixades del 5% tant al juliol com al maig i març de 2016. Al gener de 2016, el preu màxim va augmentar un 3%.
El nou increment de preus, realitzat d'acord amb un mecanisme de revisió automàtica, és el cinquè amb el qual afronta el nou Govern. La revisió, la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però depèn de la cotització de la matèria primera als mercats internacionals, dels nòlits i de la variació del tipus de canvi.
Facua ha subratllat que el preu del butà acumula ja sis pujades consecutives des de juliol de 2016
El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilos, la tara del qual sigui superior a 9 quilos.
FACUA DEMANA MÉS INSTRUMENTS DE CÀLCUL
Facua-Consumidoers en Acción ha reclamat aquest dilluns al Govern que estableixi altres instruments de càlcul en la revisió de tarifes de la bombona de butà per garantir la protecció dels interessos econòmics de tots els consumidors i evitar "preus excessius".
Facua ha subratllat que el preu del butà, que s'actualitza bimestralment per la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d'Energia, acumula ja sis pujades consecutives des de juliol de 2016.