- El mercat espera que recompri accions per evitar la dilució del dividend flexible
- L'EBITDA fregarà els 6.200 milions i el benefici dels 2.200 milions
Repsol presenta aquest dimecres els seus resultats del quart trimestre i del conjunt de 2017. Un exercici durant el qual la petroliera impulsarà de manera destacada els seus ingressos i els seus beneficis gràcies a la pujada del petroli i durant el qual ha aconseguit reduir el seu endeutament de manera notable, cosa que li ha valgut recuperar el grau d'inversió que estableixen les agències de ràting.
- 11,12€
- 0,91%
Tot i que el bon comportament previst en els comptes de l'any passat compartirà protagonisme amb la pregunta que es fan tots els inversors actualment: quin serà el destí dels 3.816 milions obtinguts per la venda del 20% de Gas Natural. Recompra d'accions, reducció del deute, augment de les inversions, compres d'actius renovables? Aquestes són les set claus que seguiran a prop els inversors.
1. Resultats: Els ingressos pujaran un 15,6%, fins a 43.306 milions d'euros, segons el consens de FactSet, mentre els costos augmentaran 17,9%, fins als 30.858 milions d'euros.
El benefici operatiu a cost de reposició (EBITDA a CCS), indicador utilitzat per la companyia habitualment en el seu compte de resultats, pujarà un 23% en taxa anual, fins als 6.192 milions d'euros.
El benefici net augmentarà un 26,4%, fins als 2.195 milions d'euros. No obstant això, el benefici del quart trimestre caurà un 20% respecte a l'any passat, fins a 560 milions, afectat per una moderació dels marges de refinació i per la depreciació del dòlar.
2. Preu del petroli, euro i marge de refinació: Els resultats de recollir l'evolució de diversos indicadors que afecten el compte de pèrdues i guanys. Durant el quart trimestre de 2016, l'euro va cotitzar a una mitjana d’1,08 dòlars, mentre que durant el quart trimestre del 2017 ho farà als 1,18 dòlars.
Per la seva banda, el preu mitjà del Brent va pujar un 24%, des de 49,3 dòlars duranta el quart trimestre de l'any passat fins als 61,3 dòlars durant l'últim trimestre de 2017. El cru va pujar un 18% respecte al preu mitjà del tercer trimestre de l'any passat (52,1 dòlars).
A més, el marge de refinació caurà lleugerament fins als 6,9 dòlars per barril des de 7,2 dòlars durant l'últim trimestre de 2016 i des de 7 dòlars durant el tercer trimestre del 2017. Per la seva banda, la producció augmentarà un 5% enfront de l'any passat, fins a 715.000 barrils diaris, i un 3% enfront del tercer trimestre.
3. Deute. Repsol va tancar el tercer trimestre del 2017 amb un deute net de 6.972 milions d'euros i una ràtio de deute net sobre l'EBITDA a CCS d’1,10 vegades. L'objectiu de la petroliera era tancar 2017 amb un deute inferior als 7.000 milions, cosa que ja ha complert. Ara, els inversors es pregunten quin és el deute que Repsol considera òptima per als propers anys, una vegada que ha obtingut grau d'inversió per part de les agències de ràting.
Després de la venda de la seva participació en Gas Natural, Repsol deixarà de percebre 200 milions d'euros anuals en concepte de dividends, que al seu torn contribueixen al benefici net ajustat
4. Mèxic, Veneçuela i Líbia. Recentment, Repsol ha començat a operar les seves primeres gasolineres a Mèxic després de la liberalització d'aquest mercat. Actualment, Repsol opera 3.500 gasolineres a Espanya i altres 1.200 entre Portugal, Perú i Itàlia. Mèxic compta amb 12.000 estacions de servei i la previsió és que aquest nombre pugui duplicar-se a mitjà termini. Com sempre, la delicada situació política i econòmica a Veneçuela també preocupa al mercat, així com l'entorn operatiu a Líbia, un país en conflicte permanent.
5. Dividend. El consens espera possibles novetats sobre el dividend, sobretot pel que fa a la dilució que provoca el repartiment del dividend flexible, que permet cobrar la remuneració mitjançant accions pròpies. Renta 4 recorda que "també està pendent la proposta i aprovació d'una recompra d'accions per compensar parcialment o totalment l'efecte dilutiu del dividend flexible després de la millora del ràting per S&P".
6. Inversions. Repsol té com a objectiu realitzar inversions anuals per valor de 3.500 milions d'euros fins al 2020 per mantenir la seva producció de cru en 700.000 barrils anuals. Però si el petroli s'estabilitza als 60-70 dòlars, els experts de BNP Paribas consideren que la petroliera pot aspirar a elevar la seva producció accelerant les seves inversions, cosa que li permetria convertir-se en una "història de creixement".
7. L'agència de qualificació Moody's considera que la venda del 20% del Gas Natural Fenosa donarà a la petroliera major flexibilitat financera i reserves d'efectiu. Moody's espera que "reinverteixi prudentment i gradual" aquests ingressos en creixement orgànic, en lloc de fer "una gran adquisició" o retornar efectiu als seus accionistes.
Renta 4 afegeix que després de la venda de la seva participació en Gas Natural, Repsol deixarà de percebre 200 milions d'euros anuals en concepte de dividends, que al seu torn contribueixen al benefici net ajustat. Entre les opcions d'inversió, apareixen actius "renovables o el possible interès en el negoci de gas natural liquat de la pròpia Gas Natural". També estudia la compra d’X-Elio, filial d'energia fotovoltaica que té el fons KKR en aliança amb Gestamp.
Està per veure si Josu Jon Imaz (CEO) i Antoni Brufau (president) decideixen aclarir aquests aspectes a curt termini o si, per contra, prefereixen esperar l'actualització del Pla Estratègic 2018-2023, previst per al segon trimestre de l'exercici. De moment, tenen a les seves mans el 'beneït' problema què fer amb gairebé 4.000 milions d'euros.