ep endesa destina 110000 eurosla mejora tecnologicala redandorra alcorisaalbalatearzobispo teruel
EUROPA PRESS - Archivo

Endesa va guanyar 776 milions d'euros en el primer semestre de l'any, la qual cosa significa un augment del 3% enfront dels 752 milions del mateix període de l'any passat. La companyia destaca que aquests són uns resultats "molt positius" en un entorn "molt complicat tant en el negoci de l'electricitat com en el del gas".

  • 20,71€
  • 2,17%

El grup va remarcar que a aquests resultats, a més de la bona evolució del mercat liberalitzat, va contribuir l'estabilitat del mercat regulat i l'esforç de contenció de costos, que han estat també clau d'un període en el qual, a més, Endesa ha incrementat substancialment les seves inversions, especialment per a accelerar el desenvolupament dels 879 megavats (MW) d'energies renovables que es va adjudicar en les subhastes de 2017 i que espera que entrin en funcionament abans de finals d'any.

El resultat brut d'explotació (EBITDA) de l'energètica es va situar a tancament de juny en els 1.894 milions d'euros, amb un creixement del 5% enfront del primer semestre de l'any passat, gràcies a aquesta bona evolució del negoci liberalitzat, a l'estabilitat del negoci regulat i a l'esforç de contenció dels costos fixos.

En concret, l'EBITDA del negoci del mercat liberalitzat va créixer un 21%, fins als 745 milions d'euros, mentre que el del negoci regulat, que representa el 60% del total d'Endesa, va descendir un 3%, fins als 1.149 milions d'euros.

Els ingressos de l'elèctrica en el període de gener a juny van aconseguir els 9.791 milions d'euros, la qual cosa suposa un lleuger descens (-1%) respecte als obtinguts en el primer semestre de 2018.

Endesa va indicar que aquests resultats aconseguits juny li permeten mostrar-se confiada en la consecució dels objectius comunicats al mercat per a aquest any, amb una previsió d'un benefici net de 1.500 milions d'euros i un EBITDA de 3.700 milions d'euros.

La companyia va assenyalar que la primera meitat de l'any ha estat marcada per "una significativa caiguda" de la demanda d'energia elèctrica com a conseqüència de les altes temperatures del període i de l'impacte de l'alentiment de l'economia sobre el consum de les grans empreses.

A més, es va registrar un increment del preu dels drets de CO2 i una menor disponibilitat de la generació hidràulica, la qual cosa ha portat a un increment del 3,4% en els preus del mercat majorista, que han aconseguit els 51,8 euros/*MWh.

CARTERA DE NOUS PROJECTES EN RENOVABLES DE 9.000 MW

El conseller delegat d'Endesa, José *Bogas, va valorar que "els dos principals motors" de les inversions del grup, que van ascendir a 956 milions d'euros en el període (+73%) són les energies renovables i la digitalització.

"Un paper clau l'exerceix també una sòlida cartera de nous projectes d'energies renovables que poden aconseguir els 9.000 *MW. Aquesta estratègia reforça els excel·lents resultats obtinguts, de cara a un escenari de mercat complex i reptador, i ens situa en una posició avantatjosa per a liderar la transició energètica a Espanya".

Per part seva, el deute financer d'Endesa va augmentar en 1.025 milions d'euros respecte a tancament de 2018, situant-se en els 6.795 milions d'euros, com a conseqüència, entre altres factors, de l'impacte de l'entrada en vigor de la *NIIF 16 -la nova normativa que obliga a incloure els contractes d'arrendaments vigents-, que ha suposat registrar un increment de 186 milions d'euros en el deute net al passat 31 de desembre; així com a les inversions realitzades per al desenvolupament de nous parcs de generació renovable i el pagament del dividend a compte amb càrrec als resultats de l'any passat, per import de 741 milions d'euros, efectuat el passat 2 de gener.

Així, el ràtio de deute net sobre EBITDA del grup se situa en 1,8 vegades, la qual cosa Endesa estima que li dóna "un ampli marge per a afrontar el fort procés d'inversió" en energies renovables i digitalització que ha decidit dur a terme per a complir els objectius de la transició energètica.

LA PRODUCCIÓ CAU UN 14,1%

Per part seva, la producció elèctrica peninsular de la companyia va caure un 14,1% en el període com a conseqüència dels descensos en les produccions hidràulica i amb carbó, que han registrat descensos del 47% i 48%, respectivament.

Mentrestant, les tecnologies lliures d'emissions de CO2 (hidroelèctrica, eòlica, solar i nuclear) van representar el 60% del 'mix' de generació de l'empresa fins al final de juny, superant així el 55% aconseguit en el mateix període de 2018.

En el conjunt, Endesa ha aconseguit unes quotes de mercat del 20% en generació peninsular, del 43,5% en distribució i del 32,5% en vendes d'electricitat a clients del mercat liberalitzat, la qual cosa li confirma en conjunt com l'empresa líder del sector elèctric a Espanya.

El nombre de clients elèctrics de l'empresa en el mercat liberalitzat ascendia a 5,811 milions a 30 de juny, amb un augment del 1,5% respecte a la mateixa data de l'any passat. Mentrestant, Endesa ha aconseguit una quota de mercat del 16,1% en vendes de gas a clients del mercat liberalitzat en el primer semestre de l'any.

DIVIDEND

Pel que fa a la retribució a l'accionista, la junta general d'accionistes de la companyia celebrada el passat 12 d'abril va aprovar la distribució d'un dividend total per un import brut de 1,427 euros per acció amb càrrec al resultat de l'exercici 2018, la qual cosa suposa una xifra total de 1.511 milions d'euros.

Tenint en consideració el dividend a compte de 0,7 euros bruts per acció abonat el passat 2 de gener, que va suposar un import total de 741 milions d'euros, el dividend complementari amb càrrec al resultat de l'exercici 2018 és igual a 0,727 euros bruts per acció, és a dir, 770 milions d'euros, i va ser abonat el passat 2 de juliol.

Noticias relacionadas

contador