ep el presidente de bankia jose ignacio goirigolzarri durante su intervencion en la inauguracion del
Jesús Hellín - Europa Press
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

Bankia ha tancat els nou primers mesos de l'any amb un benefici net atribuït de 575 milions d'euros, amb un descens del 22,6% respecte al mateix període de 2018, a causa del menor resultat en la venda de les carteres de renda fixa (ROF) i al repunt de les provisions associades a l'acceleració del ritme en la reducció de dubtosos.

La dotació a provisions i altres resultats han totalitzat una despesa de 384 milions d'euros acumulat fins al setembre (+14,5%), que està associat al cost de les vendes de carteres de crèdit i al deteriorament d'actius no financers.

El marge d'interessos s'ha situat als 1.520 milions d'euros entre gener i setembre, un 1,4% menys que un any abans. Durant el tercer trimestre de l'any, el marge d'interessos s'ha situat als 502 milions, amb una alça de l'1,5% sobre el mateix període de l'any passat.

El marge brut s'ha situat als 2.546 milions d'euros (-5,9%), mentre que les despeses d'explotació s'han reduït un 2,3% durant els primers nou mesos de l'any, fins als 1.370 milions d'euros, fruit de la materialització de les sinergies generades després de la integració amb BMN.

El marge brut de clients ha tancat el tercer trimestre de l'any a l'1,63%, per sobre de l'1,51% del mateix període del 2018, i la ràtio d'eficiència de l'entitat s'ha situat al 52,3% durant el tercer trimestre de l'any.

Quant als ingressos per comissions, l'entitat destaca que s'han mantingut estables durant els nou primers mesos de l'any i han arribat als 796 milions d'euros, amb una pujada interanual dels ingressos en mitjans de pagament (+9,6%) i en actius sota gestió (+3,4%).

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha subratllat que l'entitat compta amb un "fort dinamisme comercial, el més gran dels últims anys, mesurat tant per l'augment de la nostra base de clients com per l'increment en la comercialització de productes de major valor afegit".

Pel que fa al negoci purament bancari o core (marge d'interessos més comissions menys despeses), el resultat ha arribat als 946 milions d'euros entre gener i setembre, xifra que mostra un avanç del 0,7% respecte al mateix període de l'any passat gràcies a la bona evolució de l'activitat comercial i l'impacte positiu de la contenció de costos, en un context de mercat marcat per noves rebaixes dels tipus d'interès.

Goirigolzarri ha afegit que "el nostre balanç continua reforçant-se a través d'un important esforç de reducció d'actius improductius, cosa que ens situa en una excel·lent posició per complir els nostres compromisos del Pla Estratègic per al pròxim any".

"Aquest esforç de millora de qualitat de balanç ha estat compatible amb un nou ascens en el nostre ràtio de capital, que ja arriba al 13%, i se situa al capdavant dels grans bancs espanyols", ha assegurat el president de Bankia.

SANEJAMENT DEL BALANÇ I REDUCCIÓ DE MOROSITAT

Entre gener i setembre, Bankia ha avançat en la reducció dels actius improductius i de la taxa de morositat, alhora que la cobertura se situa al 53,7%.

Durant els primers nou mesos de l'exercici, els riscos dubtosos bruts s'han reduït en 1.300 milions d'euros (-15,4%), xifra que ha permès rebaixar la taxa de morositat, que se situa al 5,5%, des del 7,8% registrat al tancament dels nou primers mesos de 2018.

Durant el trimestre, el descens de la morositat ha estat de 20 punts bàsics. La reducció de dubtosos situa el volum d'NPAs (dubtosos i adjudicats) en 9.500 milions d'euros bruts, amb un descens de 1.400 milions aquest any (-13%).

Amb això, la taxa d'actius improductius bruts baixa fins al 7,2% dels riscos totals al tancament de setembre i s'acosta a l'objectiu de situar-lo per sota del 6% a finals de 2020, com recull el Pla Estratègic de l'entitat.

Al tancament de setembre, Bankia ha arribat a una ràtio de capital CET1 fully loaded sota criteris reguladors (incloent-hi plusvàlues sobiranes latents a valor raonable) del 13%, xifra que reflecteix un creixement de 61 punts bàsics en nou mesos.

La ràtio CET1 phase in ha millorat fins a situar-se al 14,22% i el capital total, al 17,86%. Aquests nivells suposen un excés de capital sobre els requeriments mínims del SREP de 497 punts bàsics i de 511 punts bàsics a nivell total solvència.

Amb tot això, l'excés de capital generat des de principis de 2018 ascendeix als 1.280 milions d'euros. Aquesta xifra està en línia amb l'objectiu de distribució de capital per sobre del 12% CET1 fully loaded recollit al Pla Estratègic 2018-2020. Així, aquests 1.280 milions suposen el 51,2% de l'objectiu de 2.500 milions de generació de capital que recull el pla.

Noticias relacionadas

contador