- El banc va ser adjudicat el 7 de juny a Banc Santander per un euro
- El document també apunta com un factor clau "la cobertura negativa dels mitjans"
El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit per fi realitzar un exercici de transparència amb Banc Popular. Això sí, incomplet, ja que ha publicat únicament la part que considera no confidencial de l'informe a partir del qual va decidir el 6 de juny dictaminar que el banc que presidia Emilio Saracho "havia fallat o anava a fallar", cosa que va portar a la seva resolució i posteriorment a l'adjudicació per un euro a Banc Santander.
- 0,32€
- 0,00%
- 4,36€
- -0,95%
En aquesta avaluació, el supervisor bancari realitza un repàs sobre els esdeveniments que van portar el banc a patir un deteriorament de la seva posició de liquiditat derivat d'un "esgotament significatiu dels seus dipòsits", assegura el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), òrgan integrat en BCE. Entre ells assenyala una "cobertura negativa als mitjans" en relació amb les especulacions sobre la dimissió d'alguns dels seus gestors, les pèrdues registrades pel banc durant l'exercici 2016 i el primer trimestre de 2017, així com els anuncis per part del president del banc en aquell moment, Emilio Saracho, de la seva necessitat de realitzar una ampliació de capital o emprendre una operació corporativa.
Segons detalla l'avaluació, el fet que al febrer l'entitat revelés una necessitat de provisions extraordinàries per 5.692.000 d'euros va portar l'agència DBRS a rebaixar la seva valoració, cosa que va derivar en "preocupacions significatives" en els clients del banc, que es van reflectir en "sortides de dipòsits inesperades" i en una "alta freqüència de visites dels clients a la xarxa del banc".
MÉS RETALLADES DEL RATING
L'actual situació de liquiditat no és suficient per assegurar la capacitat de l'entitat supervisada de complir les seves responsabilitats
A aquesta rebaixa del ràting s’hi van unir altres per part de Standard & Poor's i Moody's fins que el 31 de maig la pèrdua de dipòsits es va convertir en "particularment rellevant". D'acord amb el supervisor, l'entitat va desenvolupar diverses mesures addicionals per generar liquiditat i va començar a implementar-les, però no van ser suficients per posar remei al deteriorament de la posició de liquiditat del banc.
"Fins i tot amb el recurs a l'ELA (línia de liquiditat d'emergència), l'actual situació de liquiditat no és suficient per assegurar la capacitat de l'entitat supervisada de complir les seves responsabilitats durant el transcurs del 7 de juny", assenyala l'avaluació, realitzada el 6 de juny. Com a conseqüència d'aquesta situació, el BCE va concloure que l'entitat tenia "opcions molt limitades" per obtenir finançament a través d'operacions regulars al mercat o de bancs centrals i no era capaç de mobilitzar suficient liquiditat addicional.
"A aquest efecte, particularment les excessives sortides de dipòsits, la rapidesa amb la qual la liquiditat s'està perdent per part del banc i la incapacitat de l'entitat de generar més liquiditat, existeixen elements objectius que indiquen que l'entitat supervisada serà probablement al futur proper incapaç de pagar els seus deutes o altres càrregues. Per això, es considera que l'entitat caurà o és probable que ho faci en el pròxim futur d'acord amb la legislació", assenyala.
L'avaluació publicada aquest dimarts no en reprodueix les parts confidencials, com el contingut de la comunicació que Popular va remetre al BCE el 6 de juny, en què els seus gestors reconeixien la inviabilitat del banc. El supervisor bancari ha publicat, a més, les avaluacions corresponents a la liquidació de Banca Veneto i Banca Popolare di Vicenza, que van ser venuts pel simbòlic preu d'un euro a Intesa Sanpaolo a finals del juny passat. En aquest cas, posteriorment la Junta Única de Resolució (SRB, per les sigles en anglès) va decidir no pronunciar-se davant la decisió del MUS i el Govern italià es va inclinar per una injecció de capital amb diners públics.